Home / OPŠTI PODACI O MODRIČI

OPŠTI PODACI O MODRIČI

Područje opštine Modriča zauzima površinu od 363 kvadratnih kilometara i rasprostranjeno je na tri geografska područja zahvatajući po manji dio svakoga od njih:

– Dio ravnice bosanske Posavine sa dijelom doline rijeke Bosne
– Područje masiva planine Vučijak na lijevoj obali rijeke Bosne
– Područje masiva planine Trebave na desnoj strani rijeke Bosne

Reljef opštine sastoji se od visije Vučjak (367m)  i Trebave (644m ), od doline  rijeke Bosne (106-103 m) i posavske ravnice (91- 90 m nadmorske visine.) Zahvatajući područje oko 45.stepena sjeverne geografske širine i između 18. I 19. stepena istočne geografske dužine preko  Modriče prelazi 45. središnja paralela.

Pripada pojasu umjereno kontinentalne klime sa srednjom godišnjom temperaturom oko 12,5° C  i količinom padavina od 850 litara po metru. U toku godine ima oko 80 vedrih, 170 oblačnih  i ostalo promjenljivih dana.

Prema procjenama danas na teritoriji opštine živi oko 32000 stanovnika, gdje je oko polovine gradsko stanovništvo. Opština Modriča izrazito je bogata plodnom zemljom i malim vodotocima. Poljoprivreda je najzastupljenija privredna grana na području opštine Modriča.

Dan opštine Modriča je 28. juni – Vidovdan  koji se proslavlja kao dan oslobođenja Modriče u proteklom ratu. U povodu Vidovdanske sedmice organizuje se niz prijema i manifestacija (humamitarnih, kulturnih i sportskih).

 

panorama_modrica