Home / TURIZAM

TURIZAM

Prirodne atrakcije

Geografski položaj opštine Modriča čini ovo područje vrijednim prirodnim nasleđem s obzirom da je riječ o rijetkom konglomeratu planinskih i ravničarskih cjelina. Na području opštine dodiruju se obronci balkanskih Dinarida,planina Trebava i Vučijak sa Panonskom nizijom- Posavinom pri čemu se raspon nadmorske visine kreće od 90 do 644  metra.

Jedan od najperspektivnijih prirodnih resursa je Duga Njiva- izletište i vazdušna banja na planini Trebava  koja se proteže na nadmorskoj visini od 400 do 644 metra. Duga Njiva bogata je bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, netaknutim izvorima pitke vode, raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom sa stalnim vazdušnim strujanjima koja predstavljaju važan termoregulacioni faktor zbog kojeg je vazduh uvijek čist. Zahvaljujući bogatoj vegetaciji,  koja ga oplemenjuje vazduh ovdje ima dejstvo prirodnog aerosola. Ljeti je izletište na Dugoj Njivi  pogodno  za kampovanje, izlete, šetnje,biciklizam, sakupljanje ljekovitog bilja, lov i ribolov, dok je u  zimskom periodu idealna za uživanje u snježnim aktivnostima. Prošle godine investicijom Vlade Republike Srpske asfaltiran je put prema Dugoj Njivi  u dva pravca dužine 16.905. metara. Povezivanje Modriče sa Dugom Njivom predstavlja važan početni impuls u razvoju sveukupnog područja Trebave, prvenstveno seoskog i rekreativnog turizma.

Pored planine Trebava važno je istaći i značaj planine Vučijak.Ova planina takođe je bogata jakim izvorima pitke vode, šumama i proplancima, pejzažima.Na planini Vučijak ističe se lokalitet poznat pod nazivom ” Lipa “gdje se nalaze crkva i spomen obilježje iz proteklog rata.

Od prirodnih atrakcija  bitno je istaknuti lovne i ribolovne potencijale. Na području lovne površine u iznosu od 29.432.hektara na ravničarskim i brdskim predjelima najzastupljenije vrste  divljači su srna, zec, fazan, divlja svinja, divlja patka  a  u ravničarskim lovištima prepelica. Lovačkim resursima upravlja Lovačko udruženje  ” Majna” koje na raspolaganju ima 2 lovačke kuće i 7 lovačkih koliba. Rasprostranjenost manjih i većih vodenih tokova bogatih ribom i riječnim rakom  pružaju mogućnost za razvoj ribolovnog turizma.Ribolovni potencijal predstavlja rijeka Bosna  koja u dužini od 31 kilometar protiče kroz modričku  opštinu , jezera površine oko 10 hektara u Modričkom Lugu i niz brskih rječica. Sportsko- ribolovno društvo ” Optima ” brine se za poribljavanje voda, uređenje jezera i zaštitu od krivolova.
Kulturno istorijske atrakcije

Arheološki dokazi prisustva čovjeka na ovim prostorima dosežu još u doba paleolita, starijeg kamenog doba od oko 45.000- 15.000 godina p.n.e. Dokazi  tog perioda otkriveni su na lokalitetu Gradine u Dugom Polju i Ždralovo Brdo u Kladarima. Mnogobrojna su nalazišta starih nekropola. Jedno od najstarijih groblja iz srednjeg vijeka je Gričko groblje u Dugom Polju, Staro groblje u Dobrinji i Madžarsko groblje u Vranjaku. Na sjevernom rubu visoravni Duge Njive nalaze se u temeljima očuvani ostaci utvrđenja Gradac. Ovo je malo utvrđenje čiji je plato na grebenu širok 6-8 metara a rastojanje između dva poprečna rova  je od 20 do  25m. Pronađeni dijelovi naše domaće keramike zrelog srednjeg vijeka ukazuju da je tvrđava korištena od 13. do prve polovine 16. vijeka. Izvorno ime ove tvrđave je nepoznato. Lokalno stanovništvo naziva ga Gradac.

Na planini Trebava u selu Babešnica na lokalitetu Ćelije ili Ćelija nalaze se tragovi najstarije hrišćanske crkve. Hrišćanske crkve nasleđivale su stara mnogobožačka svetilišta te je na ovom mjestu prema predanju poštovan kult božanstva plodnosti gdje su se svetkovine održavale u vrijeme ljetne dugodnevnice. Ime Trebava dolazi od staroslovenske riječi “trebva”  što znači žrtvenik mnogobožački,  mjesto gdje se prinosi žrtva. Na ruskom jeziku značenje riječi je oltar. Staroslovensko božanstvo plodnosti i uspomena na njega  sačuvani su  u nazivima okolnih trebavskih polja, rječica i visova.

Stari grad  Dobor sa  svojom Dobor kulom predstavlja simbol grada. Nalazi se na lijevoj obali rijeke Bosne oko 4 kilometra uzvodno od Modriče.  Sagradio ga je Ivaniš Horvat između 1387. i 1388. godine u vidu utvrđena sa dvije kule. Zbog strateškog položaja Dobor je kroz istoriju bivao više puta izložen osvajanjima i pustošenjima.Na lokalitetu grada Dobor otkriveno je i sedam arheoloških slojeva iz metalnog doba koja mu daju na značaju.

Prekretnicu u razvoju turizma opštine Modriča predstavlja i proglašenje  crkve Svetog Lazara i Svetih Srpskih Novomučenika na Dugoj Njivi  2007. godine  u manastir, čime je ovo područje postalo jedan od religijskih centara Republike Srpske.

Kada se govori o muslimanskom nasleđu u gradu postoji objekat jednodomne građe ovalnog oblika kojeg u narodu nazivaju turbe. Ovo je mjesto na kojem je sagrađena grobnica izvjesnom turskom begu koji je na početku 18. vijeka poginuo. Objekat je u izuzetno dobrom stanju sa uređenim dvorištem i ogradom, a najčešće je posjećen tokom mjeseca Ramazana kada se na prozorima turbeta i oko njega pale svijeće.

U samom središtu grada nalaze se dva spomenika. Jedan od spomenika u parku  podignut je u čast neznanom junaku iz NOR-a. Preko puta zgrade Skupštine opštine Modriča smješten je spomenik posvećen palim borcima za Republiku Srpsku.

Iz parka se sa strane okrenute ka centru grada izlazi u tzv. Pješačku ulicu, modrički  korzo, dugu oko 300 m , zatvorenu za saobraćaj, duž koje se prostiru raznorazne prodavnice, zanatske radnje, kafići i restorani.Ulicu  “čuvaju” stabla košćele koja je čine alejom, omiljenim šetalištem Modričana i gostiju grada.

U centru grada, na Trgu dr Milan Jelić, na oko 1000 m² smješten je Srpski kulturni centar ( SKC ).U okviru Kulturnog centra nalazi se Plava sala kapaciteta 250 osoba, namjenjena za organizovanje konferencija i scenskih performansi. Pored plave sale na raspolaganju su i manje prostorije kapaciteta do 50 osoba u kojima se održavaju književne večeri, javne tribine, radionice, seminari i razne promocije.U samom holu i hodnicima izlažu se slike i ostali umjetnički predmeti poput ručnih radova, ikona, predmeta nađenih prilikom arheoloških iskopavanja i dr. U sklopu SKC-a nalazi se gradska biblioteka sa oko 32.000 naslova kao i kino sala.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča