Home / NOVOSTI / REGIJA / RIK objavio konačne rezultate izbora u Srbiji

RIK objavio konačne rezultate izbora u Srbiji

BEOGRAD – Na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mesta na vanrednim parlamenetanim izborima, najviše glasova osvojila je lista oko SNS – 48,25 odsto, saopštio je RIK.

Slijede SPS sa 10,95, SRS – 8,10, DJB – 6,02, DS – 6,02. U parlament su ušle i koalicije DSS-Dveri sa 5,04 i SDS-LDP-LSV sa 5,02 odsto osvojenih glasova.

To znači da je u skupštini SNS dobio 131 mandat, SPS-JS 29, SRS 22, DS 16, “Dosta je bilo” 16, Dveri-DSS 13, SDS-LDP-LSV 13, SVM 4, BDZ Sandžaka 2, SDA Sandžaka 2, Partija za demokratsko delovanje i Zelena stranka po jedan mandat.

RIK je prije proglašenja rezultata odbacio kao neosnovan prigovor Dragana Obradovića zbog nepravilnosti u sprovođenju ponovljenog glasanja na biračkom mjestu 22 na Novom Beogradu, koji je naveo da mu je prilikom dolaska na biračko mjesto prišla grupa ljudi pozivajući ga da glasa za Dveri-DSS, a da je među njima bio i lider “Dosta je bilo” Saša Radulović.

Vanredni parlamentarni izbori održani su 24. aprila, a zbog nepravilnosti, ponavljeni parlamentarni izbori na 15 biračkih mjesta održani su 4. maja.

RIK mandate novim poslanicima mora da dodijeli u roku od 10 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, a rok za konstituisanje republičkog parlamenta je 30 dana od proglašenja konačnih rezultata.

Prema Ustavu Srbije, prvu sjednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsjednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sjednica održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

Na prvoj sjednici se potvrđuju poslanički mandati, a parlament je konstituisan potvrđivanjem mandata dvije trećine narodnih poslanika.

Mandat narodnog poslanika počinje da teče danom potvrđivanja mandata u Narodnoj skupštini i traje četiri godine, odnosno do prestanka mandata narodnih poslanika tog saziva Narodne skupštine.

Zakon o Narodnoj skupštini predviđa da nakon donošenja odluke o potvrđivanju mandata narodni poslanici polažu zakletvu: “Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi”.

Na prvoj sjednici novog saziva parlamenta treba da budu izabrani predsjednik i potpredsjednici novog parlamenta i imenovan generalni sekretar.

Potvrđivanjem mandata dvije trećine narodnih poslanika prestaje i zvanično mandat prethodnog saziva Narodne skupštine.

Nakon formiranja parlamenta slijedi i proces formiranja vlade, a regulativa kaže da nova vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Prema Ustavu Srbije, kandidata za predsjednika vlade parlamentu predlaže predsjednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Kandidat za predsjednika vlade parlamentu iznosi program vlade i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu vlade i izboru njenog predsjednika i članova.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...