Home / NOVOSTI / HRONIKA / POTPISANI UGOVORI O IZGRADNJI 15 NOVIH KUĆA *(VIDEO)

POTPISANI UGOVORI O IZGRADNJI 15 NOVIH KUĆA *(VIDEO)

U okviru UNDP programa oporavka od poplava koji finansira Evropska unija u saradnji sa Fondom solidarnosti Republike Srpske, u zgradi opštine Modriča danas, 29. oktobra 2015. godine predstavnici opštine, UNDP i 15 korisnika čiji su stambeni objekti uništeni u majskim poplavama 2014. godine potpisali su ugovore o izgradnji objekata.

Ugovore su potpisali 14 korisnika čiji su stambeni objekti uništeni ili teško oštećeni klizištem i jedan korisnik čiji je objekat uništen poplavom. Prirodna katastrofa koja se dogodila u maju 2014.godine zadesila je i opštinu Modriča, usled čega je oštećeno ili potpuno uništeno oko 700 objekata za stanovanje.

Imajući u vidu navedeno opština Modriča je izrazila interes  za učešće u Projektu izgradnje kuća sa ciljem trajnog stambenog zbrinjavanja porodica čije su kuće uništene a koji provodi UNDP.  U cilju realizacije projekta provedena je anketa među korisnicima čiji su stambeni objekti pretrpjeli totalnu štetu usled djelovanja poplave ili klizišta i utvrđen ukupan broj korisnika koji su pristali na trajno rješavanje stambenog pitanja kroz izgradnju objekata. Lista korisnika je dostavljena UNDP nakon čega je formirana verifikaciona komisija koju su činili članovi UNDP, USAID i opštine Modriča. Verifikaciona komisija je provela postupak verifikacije korisnika na terenu nakon čega je izvršila bodovanje i  formirala rang listu. Na rang listi je bilo 27 korisnika a odabrano je 15 korisnika za izgradnju stambenih objekata. Pri odabiru korisnika bodovao se socijalni status, broj nezaposlenih članova domaćinstva, trenutno stanovanje i godine starosti članova domaćinstva.

„Nova kuća će značiti mnogo za mene i moju porodicu i jedva čekam da bude završena. Ja sam iz Gornje Koprivna a sada ćemo biti smješteni u Oteži ali ćemo povremeno odlaziti na staro ognjište“, rekla je Vujić Slavka nakon potpisivanja ugovora.

Za realizaciju ovog projekta opština je obezbijedila građevinsko zemljište, a obezbijediće osnovnu komunalnu infrastrukturu na parcelama, sufinansiranje izgradnje temelja u iznosu od 5.000 KM po objektu, tehničku dokumentaciju koja će poslužiti za izradu projektne dokumentacije i  nadzor nad izvođenjem radova. Stambeni objekti će biti izgrađeni u MZ Dobrinja, naselje Oteža i jedan u MZ Modriča 5 čiji je korisnik sam obezbijedio građevinsko zemljište.

„Želim da iskažem veliko zadovoljstvo što je opština Modriča danas u prilici da jednim dijelom riješi jedan ovako veliki problem koji je nastao kao posljedica klizišta. Opština Modriča je učestvovala sa 75.000 KM za izgradnju temelja, obezbjeđenju placeva i infrastrukture. Plan je da u ponedeljak počne gradnja i nadam se da će ovi ljudi brzo useliti u nove objekte“, rekao je Nikola Savić, zamjenik načelnika opštine.

UNDP je raspisao tender za izvođenje radova, izabrao izvođača koga će uvesti u posao i obezbijediti finansijska sredstva za  izgradnju objekata. Stambeni objekti će biti klasične gradnje – zidani.

„Radi se o čvrstim objektima, a prosječna cijena jednog objekta je 39.000 KM. Ukupna vrijednost projekta koji se implementira u BiH je oko 7 miliona KM. Donatori su Fondovi solidarnosti, Federalni i Republike Srpske, USAID i opštine u kojima se ovaj projekat implementira“, izjavio je Siniša Ubiparović, šef kancelarije UNDP u Doboju.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča
Video koji slijedi nije u sastavu prednjeg priloga, ali mi ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je od TVK3.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...