Home / NOVOSTI / BiH / Uvijek zajedno kroz sport i prijateljstvo *(FOTO)

Uvijek zajedno kroz sport i prijateljstvo *(FOTO)

Uvijek zajedno kroz sport i prijateljstvo

Porukom „Uvijek zajedno“ ispisanom na dresovima, legende jugoslovenskog fudbala, koje su doputovale na zajednički druženje u Skugrić nadomak Modriče i ove godine su poručili da njihovo prijateljstvo i želja za susretom i druženjem ne poznaju granice, te da kao takve mogu poslužiti mnogima za primjer.
To je dan kada svi odlože svoje obaveze, okupe se uz osmijehe i zagrljaje, odigraju revijalnu utakmicu i nastave druženje ispunjeno anegdotama koje su nastajale kroz njihovo višedecenijsko prijateljstvo. Na taj način šalju i poruku da je iskreno prijateljstvo, zasnovano na zdravim osnovama iznad svih prepreka.

Ove godine na revijalnu utakmicu sa veteranma Fudbalskog kluba „Skugrić“ iz istoimenog sela doputovali su između ostalog: Mirsad Fazlagić, Ivica Grnja, Miloš Šestić, Husref Musemić, Ivan Gudelj, Zdravko Borovnica, Čedo Maras, Edin Bahtić, Meša Baždarević, Damir Špica, Fuad Mulahasanović, Cvijetin Blagojević, Nedeljko Milosavljvljević, Edin Ćurić, Vitomir Dimitrijević…      

Rezultat utakmice, kao i lani ostao je u drugom planu. Ipak, spomenućemo da su fudbalske zvijezde nekadašnje Jugoslavije pobijedili vršnjake iz Skugrića sa 7:1. Početni udarac izveli su Mirsad Fazlagić (Sarajevo), Ivica Grnja (Osijek) i Branko Nikić (Skugrić). Taj čin i prvi zvižduk arbitra Radeta Brkića brojni gledaoci nagradili su salvama aplauza.

 

Ovaj događaj je izazvao i veliku pažnju medija, kako bi zabilježili okupljanje prijatelja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, iako neki od njih danas žive na različitim krajevima svijeta. Stigli su iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Francuske i Australije gdje danas žive.  

 Centralna ličnost događaja, koji je okupio slavne fudbalere, koje pamte brojne generacije na ovim prostorima, bio je svakako Nikola Nikić, nekadašnji fudbaler i današnji fudbalski trener. „Ponosan sam na činjenicu da smo drugu godinu za redom moji Skugrićani i ja uspjeli na jednom mjestu okupiti ovoliki broj fudbalskih legendi i zbog toga se osjećam fenomenalno. Velika zahvalnost svim mojim prijateljima, jer znam da se nije lako odazvati ovakvim pozivima kad pređete 60 ili 70 godina. Želja mi je da se ovo druženje nastavi svake godine, mada mi je sada najveći problem naći dovoljan broj onih koji će obući dresove i izaći na teren“, uz karakterističan smijeh zaključio je Nikić, koji je inače široj javnosti poznat ne samo zbog svojih fudbalskih uspijeha, nego i zbog svog humora i specifičnog smijeha.

Nikićev poziv rado su prihvatili Miloš Šestić i Čedo Maras. Istakli su da im je bilo veliko zadovoljstvo doći i lično se sresti sa svojim prijateljima, obzirom da neke od njih nisu vidjeli punih 30 godina. Takođe, dodali su da su veze, koje su uspostavili između sebe decenijama unazad ostale čvrste, baš kao i njihova prijateljstva.   

Ivan Gudelj, nekadašnji fudbaler „Hajduka“ na druženju u Skugriću kod Modriče bio je i prošle godine. „To su posebne emocije kada je u pitanju susret s Nikolom, ali i drugim nogometašima, koji su sa svojim klubovima bivše jugoslavije igrali ligu koja je bila među pet najboljih u Evropi, možda i svijetu. Mi svojim dolaskom pokazujemo da je sport iznad svega, jer svi smo ostavili neke svoje obaveze da bi došli u Modriču na ovo okupljanje. Sportisti su zaista svojevrsni ambasadori i građani svijeta“, zaključio je Gudelj.

Mehmed Meša Baždarević, legenda sarajevskog „Željezničara“, koji je doputovao iz Francuske, rekao je da je sve izgledalo kao da nikad nisu ni bili razdvojeni. „Osjećam neku ljepotu u sebi, jer sam ponovo sa prijateljima sa kojima evociram uspomene na najljepše sportske trenutke i dane naših života. Bili smo dobra ekipa fudbalskih romantičara i srećni smo da i dan danas svi pričaju o toj našoj generaciji Želje. Srećan sam što sam stigao danas u Skugrić i što sam se sreo sa svima njima“, rekao je Meša Baždarević, nakon što je obukao dres „Uvijek zajedno“ pred revijalnu utakmicu.  

Edin Bahtić – Fićo, još jedan Nikićev saigrač iz „Željezničara“ doputovao je iz Australije. „Mislim da su nam svima danas pomalo vlažne oči od suza radosnica zbog ovog susreta. Danas ovde govorimo o nekih 100 godina fudbala ex Jugoslavije. Sjećamo se fudbalera čije smo sličice mi skupljali kao klinci, zatim igrača koji su nam bili uzor dok smo mi pravili prve fudbalske korake u pionirima. Zato mislim da ubuduće u ovakva okupljanja moramo uključiti više mladih, kako bi ih podučili o onim vrijednostima koje treba poštovali i cijeniti“, istakao je Fićo Bahtić.

I veterani FK „Skugrić“ uz Skugrića su saglasni da je sport sasvim sigurno jedan od najboljih i najsigurnijih izbora koji utiču na rast i razvoj mladih. Kroz sport, fizičku aktivnost i takmičarski duh mladi lakše sklapaju prijateljstva, poboljšavaju koncentraciju, uče se timskom radu, liderstvu, samodisciplini, toleranciji, savladavanju prepereka, samopoštovanju, samopouzdanju i poštovanju autoriteta. Oni srednje i starije životne dobi sve češće se opredjeljuju za rekreativne sportske aktivnosti, jer su uvidjeli prednosti sporta ne samo za fizičko, nego i za mentalno zdravlje. Svaki sport ima svoja jedinstvena pravila, koja se poštuju bez obzira na starosnu dob, polnu, vjersku, rasnu ili nacionalnu pripadnost. Jedina razlika koja postoji jeste da svi navijači najsnažnije navijaju za svoju naciju sa željom da budu najbolji na sportskom terenu.

 

Tekst: Sanja Samardžić – Marjanović
Foto i tehnička obrada: Zlatko Huravik

 

  

“Izradu ove foto-reportaže podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog foto-reportaže ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...