Home / NOVOSTI / BiH / MIR SA ŽENSKIM LICEM *(FOTO)

MIR SA ŽENSKIM LICEM *(FOTO)

Jedinstvena izložba posvećena heroinama izgradnje mira u Bosni i Hercegovini

Nakon niza gradova i opština u Bosni i Hercegovini Izložba pod nazivom “Mir sa ženskim licem” imala je svoju sedmodnevnu postavku i u Modriči. Bila je to još jedna prilika da se pošalje jasna poruka: Mir nema  alternativu!

Ova poruka, utemeljena na iskustvu, poslata je kroz 20 autentičnih ispovijesti žena iz svih krajeva Bosne i Hercegovine o tome kako su one preživjele rat, ali i o tome kako su se nakon ratnih dešavanja posvetile izgradnji mira i obnavljanju razorenog društva. Njihove priče su predstavljene kroz fotografije, biografske bilješke i savjete koliko je participacija svake žene u našem društvu važna. Poseban pečat izložbi dali su i tzv. fragmenti prošlosti. Riječ je o ličnom predmetu, fotografiji ili dokumentu, koji za te žene predstavlja simbol njihove borbe.

 Izložba “Mir sa ženskim licem”

Izložba “Mir sa ženskim licem”

Inicijativa „Mir sa ženskim licem“ i Forum “Civilna mirovna služba”, kao pokretači i kreatori idejnog koncepta izložbe, a uz stručnu podršku Historijskog muzeja BiH, željeli su da priča o ženama Bosne i Hercegovine izađe iz sveprisutnog klišea žene žrtve i podređene žene, one kojoj životni put određuju pol i nacija. Namjera je bila da se ustvari prikaže kaleidoskop ženskih sudbina koje su status obespravljenih pretvarale u pobjede, navedeno je između ostalog u brošuri, koja predstavlja prateći materijal izložbe. Na otvaranju, organizatori su istakli da je izložba nastala kao rezultat saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta, koji čini 13 nevladinih organizacija iz BiH i Foruma “Civilna mirovna služba” (ForumZFD) da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata. Postavka govori o ženama koje su u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini vodile male, a ujedno velike bitke za svoja i prava drugih. Naglašeno je da izložene životne priče predstavljaju nove stranice istorije ove zemlje, te da su jedinstvene, jer u fokus stavljaju žene i lično iskustvo nasuprot opštoj politici supremacije nacije i kolektiviteta nad pojedincem i marginalizacije ženskih iskustava i postignuća. Stoga je putem izložbe dokumentovan jedan mali dio ženske istorije BiH, koja će ostati trajno za pamćenje budućim generacijama.

Otvaranju izložbe u Modriči prisustvovale su Gordana Vidović i Rejha Avdić, čije su priče su predstavljene kroz izložbu.

Gordana Vidović je aktivistkinja za prava žena, mirovna aktivistkinja i političarka iz Modriče. Predstavljna je kao jedna je od rijetkih žena koja je osnovala i vodila političku stranku i nakon 22 godine uspjela da postane narodna poslanica. Osnivačica je Sigurne kuće za žene i djecu žrtve nasilja u Modriči i akterka brojnih akcija za bolji položaj žena u BiH. Ukazujući na značaj porodice kao društvene strukture, Gordana Vidović radi na jačanju društva u njegovim različitim aspektima. Čvrsto vjeruje da mladi trebaju ostati u Bosni i Hercegovini i graditi sebi ljepšu budućnost. „Mi smo razbile neke tabue. Ono što ostavljamo u naslijeđe mladim generacijama jeste da ovo na čemu mi radimo nastave, ali mnogo intenzivnije, jače. Mislim da smo stvorile određene uslove kroz institucije sistema i kroz obrazovni sistem da se postulati o ravnopravnosti polova mnogo više poštuju“, istakla je Vidovićeva i dodala da su mnoge mirovne aktivistkinje na okupu duže od 20 godina, te da i dalje veoma često zajednički radne na novim izazovima.

 Otvaranje Izložbe u Modriči

Otvaranje Izložbe u Modriči

Rejha Avdić nakon povratka iz Njemačke živjela je s porodicom u Bratuncu. Kada je počeo rat, nije pobjegla u Njemačku, jer je vjerovala da će se sve brzo završiti. Međutim, tokom rata Rejhin suprug je nestao i porodica još uvijek traga za njim. Rejha je u Tuzli započela novi život – renovirala je kuću, školovala svoje petoro djece i aktivno se uključila u Udruženje „Žene Srebrenice“ i „Žene u crnom“. Ona se i danas zalaže da se glas žrtava čuje i da sve žrtve dođu do istine. Okružena je svojom djecom, unucima i unukama i vjeruje da će ostati u mirovnom aktivizmu dok je života i zdravlja, jer, kako kaže, voli da priča svoju životnu priču, ali i da čuje druga životna iskustva. „Svaka žena je na svoj način prošla kroz težak period i ne može niko reći da su jedne prošli bolje ili gore. Zato želimo da se ujedinimo, da bude mir i da gledamo naprijed, a ne nazad. Želimo da se omladina druži i učimo ih da nije važno ko je ko, nego da li je neko čovjek ili ne”, rekla je Rejha.

Srđan Puhalo, recezent Izložbe “Mir sa ženskim licem”

Srđan Puhalo, recezent Izložbe “Mir sa ženskim licem”

Recezent izložbe Srđan Puhalo je istakao da je izložbom predstavljen samo mali broj žena koje su tokom ratnih godina bile istinski heroji. “Žene su brinule o djeci i domaćinstvu, mnoge su imale strašna odricanja, ali su pobijedile svojom voljom i borbom. Njihove priče treba da budu opomena šta je rat sa svim stradanjima i gubicima i koliko je snage potrebno da se život nastavi dalje”, dodao je Puhalo.

 Radmila Žigić, Fondacija “Lara” Bijeljina i Rejha Avdić iz Tuzle

Radmila Žigić, Fondacija “Lara” Bijeljina i Rejha Avdić iz Tuzle

Radmila Žigić, direktorka Fondacije “Lara” iz Bijeljine pojasnila je na otvaranju izložbe da se fotografijama na specifičan način nastoji jezikom muzejske izložbe ispričati priča o ženskoj strani rata u BiH, o tome šta se dešavalo sa ženama iz različitih dijelova BiH, kojim izazovima, poteškoćama, stradanjima i iskušenjima su bile izložene žene, na koji način su se nosile s tim i na koji način su radile na izgradnji mira. “Svaka istorija mora da uzme u obzir šta se dešavalo sa ženama, djecom, civilima u ratu. Tada rat više nije zbir nekih oružnanih pobijeda, nego zbir sudbina svih stanovnika jedne zemlje. Kroz izložbu žene nisu prikazane kao žrtve, iako su doživjele različite sudbine. One su prikazane kroz njihovu snagu da pomognu sebi i ljudima oko sebe, da svoje zajednice čine boljim.  Zato su ove žene heroine izgradnje mira u našoj zemlji”, istakla je Žigićeva.

Projekt menadžerka Foruma civilne mirovne službe Sunita Dautbegović – Bošnjaković nakon otvaranja izložbe u Modriči je rekla da je osnovna poruka u prikazivanju velike snage ženskog mirovnog aktivizma. “Žene su većinom nevidljive, a ustvari su one te koje prelaze granice. One su pretrpjele ogomne gubitke, ali su uspjele da potom u svojim zajednicama grade mir”, rekla je Dautbegović – Bošnjaković i poručila da su žene dokazale da mir nema alternative kako kod nas, tako i u svijetu.

Sunita Dautbegović – Bošnjaković, Forum “Civilna mirovna služba”

Sunita Dautbegović – Bošnjaković, Forum “Civilna mirovna služba”

Članice Inicijative “Mir sa ženskim licem”, koje su učestvovale u pripremi izložbe su: Fondacija “Lara” Bijeljina, Udruženje “HO Horizonti”  Tuzla,  Fondacija CURE Sarajevo, Fondacija “Udružene žene” Banjaluka, Helsinški parlament građana Banjaluka, “Forum žena” Bratunac, Udruženje žena “Most” Višegrad, Centar ženskih prava Zenica, “Glas žene” Bihać, UG “Žena BiH” Mostar, Udruženje Prijedorčanki “Izvor” iz Prijedora, UG “Grahovo” Bosansko Grahovo, UG “Budućnost” Modriča i Forum “Civilna mirovna služba” (ForumZFD) u BiH.

 20 autentičnih ženskih priča pred modričkom publikom

20 autentičnih ženskih priča pred modričkom publikom

Tekst: Sanja Samardžić – Marjanović
Foto: Zlatko Huravik

“Izradu ovog teksta/foto reportaže podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta/foto reportaže ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...