Home / NOVOSTI / HRONIKA / Humanitarna organizacija ,,Srcem za Modriču“ u Vranjaku *(FOTO)

Humanitarna organizacija ,,Srcem za Modriču“ u Vranjaku *(FOTO)

Kako je po našem planu rada na red došao da se obiđe i Vranjak tako smo kontaktirali svešenika Slobodana Tošića da nam pomogne u realizaciji ove akcije. Otac Slobodan i ovaj nam je put izašao u susret tako što nas je uputio i sam proveo do porodica koje su iz reda socijalno ugroženih a nalaze se na njegovoj parohiji.

Ovom prilikom obišli smo porodicu Blagoje Petrovića, Davida Markovića i Nikifora Anđića. Sve tri porodice spadaju u red porodica sa troje i više djece.

Porodica Blagoje Petrovića je porodica u kojoj žive pored Blagoja majka Jelkana, supruga Sofija te djeca Dara (15 godina), Dragan (15 godina) i Dragana (21 godinu). U porodici je jedino zaposlen Blagoje u AD ,,Komunalno“ Modriča i sa svojom platom izdržava porodicu koja živi u trošnoj kući bez kupatila i vode. Kako sam Blagoje kaže, pored neimaštine najveći mu je problem voda jer mora da nosi vodu sa vanjske česme u kuću. Pored toga i sam kaže Bog mu je podario da je ćerka Dara odličan učenik ali i sam kaže ne zna kako će je dalje školovati jer knjige su skupe kao i prevoz do škole je izuzetno skup. Volio bi ispuniti ćerkinu želju da završi medecinsku školu kako i sama kaže hoću da budem doktor i da pomognem i bratu koji je dijete sa posebnim potrebama kao i svim ljudima koji su bolesni.

Nakon porodice Petrović posjetili smo i porodicu Marković. Kako i sam Otac Slobodan reče za Davida, ovo je primjer čovjeka koji je sve stekao sa svojih deset prstiju.  Naime David kao i supruga su nezaposleni i žive od dnevnica koje vrijedne ruke Davidove zarade da bi prehranili svoje četiri ćerke, Smiljana (17 godina), Slađana (14 godina), Sanja (12 godina) i Anđela (9 godina). Kako kaže David, sve što ruke zaradiše uložim u kuću koju sam konačno uspio završiti, ali trebao bi još dosta ulagati da bi bila potpuno završena. Još nam reče da mu je trenutno najpotrebnija kuhinja, sve ostale uslove za život u kući imamo međutim, novca bar za polovnu kuhinju nemamo a o novoj ne smijemo ni razmišljati. Da nevolja ne dolazi sama i u ovm slučaju pokaza se. Naime, prije par mjeseci supruzi Svjetlani otkriven je diabetes tako da je prinuđena da uzima tablete.

Potom smo obišli i porodicu Anđić koju čine Nikifor, njegov otac Nikola, supruga Maja te šestero djece Ljubica (16 godina), Toda (14 godina), Nikola (13 godina), Danko (11 godina), Anđela (8 godina) i Vida (4 godine). Kako nam reče Nikifor siromaštvo i nekako podnosimo uspijeva se preživjeti uz vlastiti trud i rad ali sada mi je najveći problem bolest koja je zahvatila najstariju ćerku Ljubicu. Ljubica se nalazi već 55 dana u bolnici u Beogradu. Nakon svih nalaza i mišljenja doktora ustanovljena je upala pankreasa. Kako nam reče Nikifor, njeno zdravstveno stanje se popravlja i konačno je uspjela posle 50 dana ležanja da ustane iz kreveta. Zahvaljuje se Nikifor svima koji mu pomogoše u ovom trenutku, kako našoj organizaciji što donesošmo mu ovaj paket hrane, zatim nastavnicima i učenicima iz škole jer su oni skupili novaca bez kojeg ne bi mogao posjetiti svoju Ljubu kroz suze nam govori Nikifor.


U ime Humanitarne organizacije ,,Srcem za Modriču“ bili su prisutni predsjednik izvršnog odbora Bojan Milešić te članovi omladine Jovana Tomić i Risto Kojić kojima se ovim putem zahvaljujemo kao i svešteniku Slobodanu Tošiću jer su uprkos kiši i blatu uspjeli da pomognu ovim ljudima i da im bar nakratko uljepša život.

Bilo je lijepo vidjeti sve te dječije osmijehe kada smo ih posjetili jer oni uprkos neimaštini žive sa nadom u bolji život.

Vaša Srcem za Modriču

Izvor: Srcem za Modriču

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...