Home / NOVOSTI / HRONIKA / Okrugli sto za privrednike u Modriči: Privredni potencijali ponuđeni Nemcima *(FOTO+TONSKI PRILOG)

Okrugli sto za privrednike u Modriči: Privredni potencijali ponuđeni Nemcima *(FOTO+TONSKI PRILOG)

Najveća perspektiva u poljoprivredi

MODRIČA –  U Modriči je danas organizovan okrugli sto na temu “Privredni potencijali regije”. Cilj je bio povezivanje privrednih kolektiva Nemačke sa privredom Modriče i okoline. Organizatori Okruglog stola bili su predstavništvo nemačke privrede u BiH i Opština Modriča.

GUNTER NOJBERT

Gunter Nojbert,  direktor Predsedništva nemačke privrede u Bosni i Hercegovini, rekao je da je čitava BiH interesantna za Nemačku.

„Nemačka je najveći trgovinski partner BiH. Želimo da vidimo koja regija raspolaže kojim potencijalima kako bi se ti potencijali mogli predstaviti modričkim privrednicima. Uočili smo metalnu industriju i poljoprivredne, odnosno prehrambene proizvode. Namčka privreda je sada u usponu, mala je nezaposlenost, tu je nedostatak radne snage i nemačke firme traže dobavljače kako bi deo proizvodnih pogona iz Nemačke prebacili u BiH“, rekao je Nojbert.

Prednost je članstvo

Prema rečima Snježane Kepruner, predsednice Udruženja nemačke privrede u BiH, od velike je važnosti članstvo u pomenutom Udruženju.

„Članstvo u Udruženju daje mogućnost bh.privrednicima da brže stignu na inostrano tržište. Mi imamo ime i neku komapniju iz naše zemlje predstavljamo preko Privredne komore Nemačke. Cenim da čitava geopolitička situacija pomaže nam da dobijemo što više ugovora, ako smo spremni na to. Izazovi tržišta su veliki. Na žalost, nesrećni rat je ostavio tragove, sada se borimo za te Ugovore, jer stalno nas prati loš imidž BiH u svetskim privrednim kretanjima“, rekla je Kepruner.

Iz Modriče su članovi Udruženja nemačke privrede u BiH tri preduzeća i jedna organizacija, među njima i preduzeće na čijem je čelu Nenad Šabić, jedan od organizatora ovog okruglog stola.

NENAD ŠABIC SA NEMAČKIM PRIVREDNICIMA

„Član sam Udruženja više od 7 godina. Povezivanje donosi neke nove investicije. To se kod nas dogodilo ranije obezbeđenjem nekih novih tehnologija, kao i novog tržišta. Nemačka je veliki potrošač i naših proizvoda. Nivo razmene je od više stotina hiljada evra. Smanjili smo uvoz repromaterijala. Pokrenuli smo neke pogone, a Ornament je u BiH jedini proizvođač pvc prozorskog sistema orijentisan na domaće tržište. Zaštitom domaćeg tržišta smanjićemo uvoz, a tako plasirati više svojih proizvoda“, rekao je Šabić.

Nove ideje

Kako je istakao načelnik Modriče Mladen Krekić, tokom Okruglog stola pojavilo se više novih i korisnih ideja.

MLADEN KREKIĆ U OBRAĆANJU PRIVREDNICIMA

„Ljudima trebaju posao, proizvodnja, tržište. Prezentacijom naših mogućnosti, učinili smo važan korak. Cilj je ostvaren, prvi deo druženja je završen. Druga etapa je daleko složenija. Dobiti novog investitora, novo radno mesto, kako uspostaviti što bolju saradnju sa nemačkim privrednicima je ono o čemu se intezivno razmišlja. Modriča ima još dobra preduzeća. To je u crno-beloj tehnici, nismo još došli do kolora, ali imamo čime da se pohvalimo i to je ono što pokreće“, kaže Krekić.

Modriča je nekada imala izuzetno razvijenu hemijsku industriju. Danas velike nade polaže u poljoprivredu.

Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...