Home / NOVOSTI / BiH / Okrugli sto privrednika *(FOTO+VIDEO)

Okrugli sto privrednika *(FOTO+VIDEO)

Predstavništvo njemačke privrede u BiH, Udruženje „Wirtschaftsverein“ BiH i Opština Modriča organizovali su 09. marta 2017. godine u  DOO „Krušik“ u Skugriću okrugli sto na temu „Privredni potencijal regije“.

Okruglom stolu su prisustvovali Gunther Neubert, direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH, Snježana Köpruner, predsjednica Udruženja „Wirtschaftsverein“ BiH, Mladen Krekić, načelnik opštine i privrednici iz Brčkog, Doboja, Vukosavlja, Prnjavora, Gradačca i Modriče.

„Današnjem događaju su prisustvovali privrednici iz više okolnih gradova a cilj je da dođemo do novih ideja.  Mi smo ovom prilikom prezentovali projekte koje bi mogli i voljeli u da realizujemo budućnosti a i drugi su uzeli učešće. Osnovni cilj je uspostaviti privrednu saradnju sa Njemačkom“, rekao je načelnik Krekić.

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini već dvadeset godina savjetuje i informiše njemačke kompanije o bosanskohercegovačkom tržištu te lokalne firme o njemačkom tržištu. Produbljivanje bilateralnih privrednih odnosa je osnovni cilj u jubilarnoj 2017. godini.

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini djeluje od 1997. godine, kada je Asocijacija njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) osnovala svoje predstavništvo u Sarajevu. Od tada, Predstavništvo njemačke privrede u BiH zvanični je predstavnik i zastupnik njemačkih privrednih interesa i promoviše Njemačku kao lokaciju za poslovanje. Osim toga, Predstavništvo putem svog servisnog društva DEinternational d.o.o. njemačkim i domaćim kompanijama pruža usluge te tako podržava njihove vanjskotrgovinske poduhvate.

„Cijela Bosna i Hercegovina je interesantna za Njemačku. Njemačka je i najveći trgovinski partner BiH. Mi želimo da vidimo koja regija raspolaže sa kojim potencijalima, kako bi smo te potencijale mogli predstaviti privrednicima u Njemačkoj. U Modriči su to metalne i prehrambena industrija i te potencijale ćemo predstaviti potencijalnim poslovnim partnerima“, izjavio je Gunther Neubert, direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH .

U 2007. godini, na inicijativu Predstavništva njemačke privrede, 30 njemačkih firmi u BiH se udružilo i osnovalo Udruženje za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa (Wirtschaftsverein BiH). Udruženje svoje članove podržava prije svega kroz umrežavanje te razmjenu informacija i iskustava, a sve to kako bi prepoznali prilike za projekte i poslove, mogućnosti za ostvarivanje saradnje te kako bi izbjegli ili smanjili rizike prilikom poslovanja. Udruženje trenutno broji više od 140 članova.

„Članstvo u naše Udruženje daje privrednicima mogućnost bržeg dolaska na strano tržište. Kada kompaniju iz BiH predstavljamo na njemačkom tržištu to radimo preko njemačke privredne komore (AHK) što daje ozbiljnost njemačkim potencijalnim kupcima da kupuju u BiH“, izjavila je Snježana Köpruner, predsjednica Udruženja „Wirtschaftsverein“ BiH.

„Nezavisni biro za razvoj (NBR) i preduzeća Ornament, Krušik i „MARKWAY“ su članovi udruženja „Wirtschaftsverein“ BiH. Moja firma je član sedam godina, a šest godina sam aktivno uključen u rad samog Udruženja. Prije par godina firma Ornament je otvorila novi pogon sa partnerom iz Njemačke, a prednost je uvođenje novih tehnologija i obezbjeđivanje novog tržišta. Njemačka je veliki potrošač, tako da se proizvodi Ornamenta većim dijelom izvoze u Njemačku“, rekao je Nenad Šabić, vlasnik preduzeća „Ornament“ i član Upravnog odbora Udruženja „Wirtschaftsverein“ BiH.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je emitovan na RTRS-u.

Album slika kompletirali smo sa raznih izvora tj. stranica sa FB.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...