Home / NOVOSTI / SVIJET / Evropi prijete politički potresi

Evropi prijete politički potresi

LONDON, BRISEL – Politički zemljotresi mogli bi da pogode Evropu u 2015, zaključak je istraživanja “Economist Intelligence Unita” (EIU).

Prema istraživanju, zbog sve veće popularnosti, populističke stranke bi mogle da dobiju na izborima i natjeraju umjerene stranke na koalicije koje bi ranije bile nezamislive, objavio je danas BBC.

“Evropska ‘kriza demokratije’ je jaz između elite i glasača”, navodi EIU i dodaje da se u srcu evropske politike nalazi ogromna rupa na mjestu gdje bi trebalo da budu velike ideje.

Ključni faktori u ovom fenomenu su slaba izlaznost na izborima i drastičan pad broja članova u tradicionalnim partijama.

Naime, kako navodi Eurobserver, građani osam članica EU: Velike Britanije, Grčke, Portugala, Španije, Finske, Danske, Estonije, Poljske, ove godine bira predstavnike u nacionalnim parlamentima.

“Na ovim izborima će veliku šansu imati partije krajnje desnice i ljevice, koje bi značajno mogle da promijene njihov evropski put i zatresu EU”, navodi Eurobserver i dodaje da će ukupno 2,278 parlamentarnih mjesta biti izmijenjeno u Grčkoj, Britaniji i Španiji, a najavljeni su regionalni izbori u Francuskoj i Holandiji.

U ovim zemljama, sve veću popularnost imaju antievropske struje, koje se protive ekonomskoj i liberalnoj imigrantskoj politici EU.

Grci na vanredne parlamentarne izbore izlaze već u nedjelju, jer parlament nije uspio da izabere novog šefa države u trećem pokušaju.

Prema istraživanjima javnog mnjenja u Grčkoj, ljevičarska partija Siriza, na čelu s Aleksisom Ciprasom (41), koja se protivi radikalnim evropskim mjerama štednje, mogla bi da pobijedi i promijeni odnos Grčke prema EU.

“Evropi je potreban ‘New Deal’ kako bi finansirala sigurnu budućnost dolazećih generacija i izborila se s nezaposlenošću”, poručio je ranije Cipras.

Ljevičari su popularni i u Španiji, gdje ljevičarska partija Podemos, bratska partija grčke Sirize, na čelu s liderom Pablom Iglesiasom (37) prijeti vladajućoj Konzervativnoj partiji Marijana Rahoja.

U susjednom Portugalu parlamentarni izbori biće održani između 20. septembra i 11. oktobra. Takođe, kampanja u ovoj zemlji će biti u znaku efekta mjera štednje EU, izlaska iz recesije, afera korupcije u koje je umiješana vladajuća Socijaldemokratska partija, koja gubi na popularnosti, a jača interes prema ljevičarskim i desnim strujama.

“Veliku prašinu u EU već su podigli parlamentarni izbori zakazani u Velikoj Britaniji za 7. maja, kako zbog održanog referenduma o nezavisnosti Škotske, tako i zbog sve veće popularnosti partije desnih evroskeptika – Nezavisne stranke Ujedinjenog Kraljevstva UKIP Najdžela Faridža, koji se zalažu protiv imigracija u UK i protiv politike EU”, navodi Eurobserver.

Konzervativna partija premijera Dejvida Kamerona, u nastojanju da zadrži birače, počela je da mijenja retoriku, brani nacionalne interese Britanije, a najavljuje i referendum o EU 2017. godine.

U Francuskoj, kako navodi Eurobserver, takođe se priprema teren za promjene, na regionalnim izborima od 22. do 29. marta, i to u korist desnice Nacionalnog fronta Marin le Pen, koja je takođe protiv politike EU.

U Finskoj parlamentarni izbori su 19. aprila, a i u ovoj zemlji na popularnosti dobijaju desničarske partije antievropske orijentacije, Finska partija i Partija centra, dok vladajuća partija desnog centra Aleksandra Stuba gubi podršku.

Danci bi na parlamentarne izbore trebalo da izađu oko 14. septembra ove godine. Vladajuća partija lijevog centra premijerke Hele Torning Šmit gubi simpatije javnosti, a polako je pridobija antiimigrantska struja – Danska narodna partija. Estonci na biračka mjesta izlaze 1. marta, a vladajuća koalicija, stranka desnog centra Reforma, na čelu s proevropskim premijerom Tavijem Roivasom, ipak ima prednost nad desničarima.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...