Home / NOVOSTI / BiH / Cvijanović: Nezaposleni neće ostati bez zdravstvenog osiguranja

Cvijanović: Nezaposleni neće ostati bez zdravstvenog osiguranja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je na sastanku sa privrednicima u Privrednoj komori ukazano na potrebu pojačane uloge kontrolnih organa, prevashodno inspekcija prilikom utvrđivanja zloupotrebe prava na zdravstveno osiguranje nezaposlenima i naglasila da nije riječ ni o kakvoj mjeri Vlade da se njima ukine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje.

“Radnici vjerovatno iz straha da ne izgube posao ne reaguje adekvatno i ne traže zaštitu prava u okviru sistema, čime su i radnici oštećeni”, poručila je premijer Srpske.

Ona je ocijenila da se pojačanom kontrolom, utvrdi broj onih koji zloupotrebljavaju to pravo, odnosno i njihovih poslodavaca koji nije izvršio svoju obavezu.

Cvijanovićeva je pojasnila da je u svojoj jučerašnjoj izjavi samo prenijela zamjerke privrednika da nastojeći da se uradi nešto dobro, da se obezbijedi zdravstveno osiguranje nezaposlenih, ustvari, na određeni način potiče siva ekonomija.

“Razgovarali smo na koji način pojačati rad kontrolnih organa da oni koji zloupotrebljavaju to pravo, odnosno oni koji su zaposleni, ali njihove plate nigdje nisu prijavljene i ne plaćaju poreze i doprinose, izgube to pravo, ako su evidentirani u Zavodu za zapošljavanje”, istakla je Cvijanivićeva.

Premijer Srpske je novinarima u Banjaluci rekla da nije riječ ni okakvoj mjeri Vlade Srpske, već o zamjerkama privrednika.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da se iz Budžeta Republike Srpske godišnje izdvoji oko 80 miliona KM za zdravstveno osiguaranje neposlenih.

“Sigurno je da tu treba preduzeti određene mjere kada su u pitanju kontrolni mehanizmi, da budu kvalitetniji, te da ne generišu probleme, već predstavljaju jedno od rješenja”, ocijenio je ministar.

On je pojasnio da su privredniici na jučeranjem sastanku rekli da besplatno zdravstveno osiguranje nezaposlenih generiše sivu ekonomiju, kao i da je svjestan da mnogi Zavod za zapošljavanje koriste samo zbog zdravstvenog osiguranja.

“Zdravstvo trpi posljedice, jer pored ovih problama sa Zavodom oko 44.000 zaposlenih ne plaća doprinose, a Fond zdravstvenog osiguranja za devet mjeseci nije prikupio oko 45 miliona KM, što dovodi do deficita Fonda i dugova zdravstvenih ustanova”, pojasnio je Bogdanić.

On smatra da će ovakav način prikupljanja i finasiranja zdravstvne zaštite sigurno generisati probleme i ubuduće.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Srpska uložila značajna sredstva u zdravstvo i da njeni zdravstveni centri raspolažu adekvatnom opremom i mogu blagovremeno zbrinuti oboljele od moždanog udara.

Ona je povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara pozvala sve građane da urade određene nalaze kako bi znali kakvog su zdravstvenog stanja, jer je najvažnije djelovati preventivno.

Premijer Srpske je novinarima u Banjaluci rekla da nedovoljno vremena posvećuje svom zdravlju, iako je važno da svako u tom smislu bude odgovoran, te je upravo dugo zanemarujući trombozu, prije dvije godine završila u bolnici.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da su kardiovaskularne bolesti najzastupljenije u Srpskoj, sa najvećom stopom smrtnosti i invalidnosti. Pri tome je prevencija veoma značajna.

“Ovom problemu treba posvetiti posebnu pažnju jer je dobro provedena prevencija značajna za kasniji razvoj bolesti i neželjene ishode, poput smrtnosti i ivalidnosti”, dodao je Bogdanić.

Direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Mirko Stanetić rekao je da je u ovom centru prije osam godina formirana Jedinica za moždani udar, kroz koju godišnje prođe oko 600 pacijenata. U toj jedinici je razvijena metoda prijema bolesnika u pravom trenutku, davanja trombolitičke terapije i osiguravanja oporavka.

On je poručio da su najbitniji kvalitetna preventiva i rano otkrivanje bolesti, a redovni pregledi i mjerenje krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi, te promjene životnih navika u značajnoj mjeri mogu da umanje rizik od moždanog udara.

Načelnik Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Duško Račić rekao je da je moždani udar treći uzročnik smrtnosti i da je prvi uzrok invalidnosti kod onih koji prežive.

“U Srpskoj svake godine 4.500 do 5.000 ljudi doživi moždani udar. Podaci s kojima raspolaže Klinika za neurologiju pokazuju da su pacijenti koji su imali moždani udar u 80 do 90 odsto slučajeva imali povišen krvni pritisak, a 80 odsto povišene masnoće u krvi”, pojasnio je Račić.

On je naglasio da se u Jedinici za moždani udar primjenjuje najsavremenija terapija koja liječi uzrok ishemijskog moždanog udara, koja za četiri puta povećava mogućnost dobrog konačnog ishoda, iako je prevencija najbolji način borbe protiv moždanog udara.

Prema njegovim riječima, u posljednje dvije godine Klinika za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra prvi put je zabilježila trend smanjenja oboljelih i umrlih od moždanog udara.

“Klasični faktori rizika – povišen krvni pritisak i povišene masnoće u krvi, fizička neaktivnost i stres karakteristični su za stariju životnu dob. Sve više sagledavamo faktore rizika karakteristične za mlađe osobe i prema njima djelujemo preventivno, kao što su neke krvne i imonološke bolesti”, dodao je Račić.

Ljekari i medicinski kadar Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, zajedno sa Udruženjem neurologa Republike Srpke, obilježili su danas u Banjaluci Svjetski dan borbe protiv moždanog udara besplatnim mjerenjem krvnog pritiska i šećera u krvi za sve zainteresovane građane.

Izvor: ISTINITO

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...