Home / MAGAZIN / KULTURA / Završen Osmi međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci

Završen Osmi međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci

Završen je Osmi međunarodni festival animiranog filma “Banja Luka 2015”. Gran pri ovogodišnjeg festivala osvojio je film “Viner blut”, čiji su autori iz Hrvatske, Zlatko Bourek i Pavao Štalter.

Prema saopštenju žirija, ovaj film se hrabro suočava sa jednom istorijskom, ali i ličnom traumom. Obilježava ga snažan kolorit, mnoštvo metafora i simbola, ali i dosljednost autorskog likovnog izražaja koji traje već više od pola vijeka.

Nagradu žirija, na sinoć završenom Festivalu, za kreaciju i umjetnički izraz je dobio hrvatski film „Levitacija” Marka Meštrovića. To je hipnotički film koji svojom vizuelnom i zvučnom prozračnošću priziva meditativni užitak ponovnog gledanja.

Iako je na festival bilo sjajnih filmova napravljenih 3D tehnikom, žiri je odlučio nagraditi film koji je samom idejom, ali i pričom iz onoga što ova tehnika pruža izvukao ono najbolje, a to je „Zlatni udarac” Gokalpa Gonena. Nagrada za 2D animaciju dodijeljena je filmu „Dawit“ Davida Jansena.

Umjesto tehnike lutka animacije žiri je odlučio da nagradi film napravljen kombinovanom tehnikom. Riječ je filmu „Carapace“ Flore Molinie. Na kraju, nagrada za najbolji dječiji film pripala je filmu „Jedan, dva, drvo“ Julije Aronove.

S obzirom na to da je žiri konstatovao da je u takmičarskom programu bio veliki broj kvalitetnih filmova – donesena je odluka da se dodijele i dva specijalna priznanja. Prvo specijalno priznanje ide filmu „Život s Hermanom H. Rotom“ u režiji Chintis Lundgren, a drugo specijalno – filmu „Fuga za violončelo, trubu i pejzaž“ Jeržija Kuče.

Inače, žiri je radio u sastavu Jelena Bešir iz Srbije, Božidar Trkulja iz Hrvatske i Melina Alagić iz BiH. Nakon šest dana bogatog programa i zanimljivih filmova na Osmi međunarodni festival animiranog filma „Banja Luka 2015“ spustila se zavjesa.

Izvor: ISTINITO

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...