Home / NOVOSTI / SVIJET / Uhapšena sedmorica krijumčara krivih za smrt 71 izbjeglice u Austriji

Uhapšena sedmorica krijumčara krivih za smrt 71 izbjeglice u Austriji

BEČ – Policija je uhapsila krijumčare ljudi koji su krivi za smrt 71 izbjeglice, čija tijela su nađena juče u kamionu hladnjači na autoputu kod austrijskog mesta Parndorf.

Bečki dnevnik “Kronen cajtung” navodi da je opsežna policijska akcija, u saradnji sa mađarskom policijom, dovela do hapšenja tri osobe u Mađarskoj.

Prema rezultatima istrage, hladnjača od 7,5 tona je u ranim jutarnjim satima u sredu krenula iz Budimpešte, a oko devet sati prije podne bila je na mađarsko-austrijskoj granici, koju je prešla tek tokom noći.

U četvrtak rano ujutro, između pet i šest sati, kamion je ostavljen u zaustavnoj traci na autoputu A4 kod austrijskog mesta Parndorf.

U kamionu, koji su krijumčari koristili za prebacivanje ilegalaca, koji je kontrolisan nakon dužeg stajanja u zasutavnoj traci autoputa kod mjesta Parndorf, pronađeno je 71 tijelo.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, nastradale izbjeglice su odrasle osobe, muškarci i žene, a nije bilo djece.

Kamion je u četvrtak ostavljen u zaustavnoj traci na autoputu A4. Službenici kompanije “Asfinag”, koji rade na održavanju puteva, prijavili su policiji da jedno vozilo duže stoji u zaustavnoj traci na autoputu, pa su čuvari reda pošli u kontrolu.

Prilikom otvaranja kamiona otkriven je veliki broj ljudskih tijela, izbjeglica koje su se ugušile tokom vožnje.

Tragovi unutrašnjosti kamiona pokazuju da su žrtve pokušavale da otvore vrata, ali da im to nije uspjelo.

Tako je u kabini, na strani suvozača, pronađena pukotina, koju su izbjeglice napravile u pokušaju da se izbave iz kamiona.

Kamion je bio u vlasništvu jednog slovačkog prerađivača mesa, čiji je vlasnik češki ministar finansija i vicepremijer Andrej Babiš, inače po nacionalnosti Slovak, ali ga je, prema dostupnim podacima, jedan Rumun legalno otkupio i prijavio u Mađarskoj, u gradu Kečkemet, pa je imao mađarske tablice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poručio je da neće tragati samo za krijumčarom, već i za osobama koje stoje iza njega, jer se pretpostavlja da se radi o organizovanoj bandi krijumčara, čiji šefovi se nalaze u Rumuniji.

U Austriji, kao i širom Evrope, ova tragedija je potresla javnost, a pojedini političari govorili su čak i o masovnom ubistvu, te je zatraženo da se pojača borba protiv krijumčara ljudi.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...