Home / NOVOSTI / REGIJA / U Beču potpisana Deklaracija – za mir u regionu

U Beču potpisana Deklaracija – za mir u regionu

U zaključke Samita o zapadnom Balkanu ušla je Deklaracija o bilateralnim pitanjima, koju su potpisali šefovi diplomatija zemalja regiona, učesnica skupa u Beču.

Hedvig Morvai, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, u izjavi Tanjugu, objasnila je da je Ministarstvo inostranih poslova Austrije, nakon prošlogodišnjeg Samita u Berlinu, na kojem je pokrenuto pitanje bilateralnih sporova na Balkanu, dalo nalog da se izradi studija.

Savjetodavna grupa “Balkan u Evropi” izradila je studiju koja je predstavljena u srijedu uveče na Forumu o civilnom društvu i pozdravljena od svih, te je ušla u zaključke Samita, objasnila je Hedvig Morvai.

Deklaracija daje konkretne preporuke u odnosu na to kako da se zemlje sa zapadnog Balkana bave ovim pitanjima.

Šefovi diplomatija zapadnog Balkana su se obavezali da države sva otvorena bilateralna pitanja rešavaju u duhu dobrosusjedskih odnosa i da se obavežu da neće jedne druge ometati na putu evropskih integracija, kao i da neće otvarati ova pitanja na način kako bi jedni druge blokirali nego da će se dovoljno rano u procesu integracije baviti ovim pitanjima.

Prihvatajući sve što su zemlje regiona do sada učinile u poboljšanju unutrašnje situacije, zaključeno je da je potrebno više napora kako bi se ubrzali domaći reformski procesi prevashodno kada je riječ o vladavini prava, upravljanju privredom i reformi javne administracije, kao i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Deklaracijom je konstatovano da, iako je bilo napretka u ostvarivanju strukture regionalne saradnje proteklih godina, potrebno je više napora kako bi se riješile bilateralne nesuglasice.

Potrebni su konkretni koraci političkih lidera zapadnog Balkana ka trajnom pomirenju u regionu, što je ključno za stabilnost i podršku stvaranja jugoistočne Evrope sposobne da prevaziđe naslijeđe prošlosti.

Kompletnu Deklaraciju na engleskom jeziku možete pronaći na ovom LINKU.

Izvor: Gras Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...