Home / NOVOSTI / HRONIKA / Isplata naknada za udžbenike djeci PPB I RVI

Isplata naknada za udžbenike djeci PPB I RVI

Opština Modriča  posebnu pažnju poklanja školovanju djece PPB i RVI. Učenicima osnovnih i srednjih škola za školsku 2015/2016. godinu, 25. avgusta 2015. godine počla je isplata novčanih sredstava u iznosu od po 100,00 KM za nabavku udžbenika. Djeca PPB i RVI imaju pravo na isplatu za udžbenike, naknadu za prevoz, đačke ekskurzije, studentske stipendije i studentske ekskurzije.  Pravo na naknadu za udžbenike imaju djeca  porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida od I – IV kategorije invalidnosti osnovnih i srednjih škola, kao i djeca ratnih vojnih invalida od V – X kategorije koji imaju troje i više djece, a koja pohađaju školu.

Prvobitno broj učenika koji ima pravo na ovu naknadu je bio preko 200, a za ovu školsku godinu pravo na naknadu za učenike osnovnih i srednjih škola ima 69 učenika. Djeca PPB su završila srednjoškolsko obrazovanje i upisala fakultet. Tako je uvedeno pravo na nabavku udžbenika za studente, djecu PPB u iznosu od 200,00 KM. Ovo pravo ostvaruje 32 studenta koja imaju i pravo na studentsku stipendiju u iznosu od 100 KM i studentsku ekskurziju od 400 KM. Ukupan broj učenika i studenata koji imaju pravo na udžbenike je 101.

„Poslednjih godina vrši se isplata naknada za udžbenike, za osnovne i srednje škole. Učenicima se daje naknada i za prevoz đaka do škole, naknada za đačke ekskurzije, a pored toga studenti, djeca PPB imaju pravo  na naknadu za udžbenike, stipendije bez bodovanja i ekskurzije“, rekla je Bosa Novaković, načelnik Odjeljenja za opštu upravu.

Danas je izvršena isplata Stojanović Milenku, RVI X kategorije i borcu I kategorije, rođenom 1970. godine u Zavidovićima, koji sada živi u Modriči. Milenko živi sa roditeljima u osmočlanoj porodici, ima četvoro djece, kćerku Ljubicu koja je završila srednju školu, a pravo na naknadu za udžbenike ima troje djece, sin Mladen II razred srednje škole, Milan V osnovne i Siniša II osnovne. Osmočlanu porodicu izdržava od zarade koju ostvari u samostalnoj zanatskoj radnji.

“Ovo je treća godina kako ostvarujem pravo na naknadu za udžbenike, ove godine za troje djece a predhodne dvije za četvoro djece. Pomoć će mi mnogo značiti”, rekao je Milenko Stojanović.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...