Home / MAGAZIN / NAUKA / Temperatura na Grenlandu narasla 34 stepena

Temperatura na Grenlandu narasla 34 stepena

Godišnji izvještaj o ‘Stanju klime’, objavljeno prošlog četvrtka, navodi kako je 2014. bila najtoplija u poslednjih 135 godina, otkada postoje mjerenja.

A temperature će samo dodatno rasti.

Snažan uticaj klimatskih promjena imaju dramatičan efekat na Grenland, najveće ostrvo na svijetu.

Prije tačno osam godina, na današnji dan 2007., temperatura izmjerena na Grenlandu iznosila je 35 stepeni Farenhajta ispod nule (-37,2 stepeni Celzijusa). Snažni vjetrovi koji nose snijeg tada su bili norma za sve tamošnje istraživače.

Međutim, ovog ljeta sunce sja jače, no inače, otapajući led sve brže i brže. Temperatura je sada 27 (!) Stepeni Farenhajta iznad nule (-2,7), punih 62 stepena Farenhajta toplije, no prije osam godina. Naučnici pokušavaju da otkriju da li se zagrijevanje nastaviti.

Grenland je drugo najveće područje leda na svijetu, veće od četvrtine Sjedinjenih Američkih Država, debljine gotovo 3,5 kilometara na najvišem dijelu.

Glaciolog Joel Harper, sa Univerziteta u Montani, svakog ljeta proučava grenlandske ledenjake i njihovo kretanje. Naučnici suprotnom na Grenlandu redovno borave od 1989. godine.

“Grenland sadrži enormne količine vode u obliku leda. U nedavnim decenijama mnogo se više leda topi nego obnavlja kroz sneg što uzrokuje izdizanje nivoa mora”, upozorava Harper.

Dokaz rastvorenog leda može se vidjeti iz vazduha. Dovoljno je samo pogledom pronaći plave bazene. Satelitske snimke pokazuju kako se tokom najtoplijih dana gotovo polovina glečera rastapa, udvostručujući uobičajenu normu za ovo doba godine.

Kako se glečeri tope tako tamne što u kombinaciji sa sedimentima i globalnim zagađenjem vazduha dodatno ubrzava proces zagrijevanja planete.

“Na Grenlandu što sjevernije idete to je vazduh zagađeniji. Većina svjetske industrije nalazi se na sjevernoj polulopti i upravo se tamo ispuštaju najveće koncentracije hemikalija – objašnjava Mišel O’Neil, koji mjeri zagađivače od 2008.

Šta je led tamniji to će se prije otopiti u okean.

“Grenland trenutno doprinosi podizanju nivoa mora s 40 posto” ističe Harper.

U poslednjih stotinu godina, nivo svjetskih okeana podigla se između 10 i 20 centimetara, a naučnici predviđaju da će do kraja vijeka dodatno rasti čime će ugroziti obalne gradove poput Majamija, Mumbaija, Sidneja.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Predavanje za poljoprivredne proizvođače

U  organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, 26. maja 2017. godine održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače sa ...