Home / NOVOSTI / HRONIKA / Predavanje za poljoprivredne proizvođače

Predavanje za poljoprivredne proizvođače

U  organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, 26. maja 2017. godine održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače sa područja opštine Modriča u Srpskom kulturnom centru. Prezentovane su teme iz oblasti svinjarstva, vođenje evidencije na gazdinstvima i predstavljanje Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

„Kada je riječ o Pravilniku postoji par stvari koje su novina ove godine. Pojedine mjere su obustavljene što ne znači da se narednih godina neće ponovo naći u Pravilniku. To su uglavnom mjere koje se odnose na investiciona ulaganja. Zasad  u Pravilniku nema podsticaja za nabavku poljopivredne mehanizacije i nema gradnje stočarskih objekata. Te mjere nisu izbačene, samo su za sada stopirane .

Matična evidencija grla je jako bitna, jer životinja mora biti obilježena kako bi smo znali njeno porijeklo, da bi se mogla provoditi pravilna selekcija. Da bi se mogao ostvariti podsticaj životinja mora biti obilježena i da se za nju vodi pomoćna matična evidencija na gazdinstvu. To je za naše poljoprivrednike često težak i mrzak posao i često ga ne rade na pravi način. Iz tog razloga javila se potreba da danas govorimo na ovu temu jer to su jednostavne evidencije, koje se lako vode samo je bitno da se životinja na vrijeme obilježi i evidentira“, rekla je Radmila Cvijić, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede u Vladi RS, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...