Home / MAGAZIN / KULTURA / Trideset godina od smrti Zorana Radmilovića

Trideset godina od smrti Zorana Radmilovića

Danas se navršava 30 godina od smrti velikana srpskog glumišta Zorana Radmilovića. Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo 21.jula 1985. u Beogradu.

Po očevoj želji je upisao Pravni fakultet u Beogradu, da bi kasnije studirao i na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu u Beogradu, a uporedo je glumio u KUD “Ivo Lola Ribar”.

Završio je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i od 1962 do 1968. nastupao je u Beogradskom dramskom pozorištu gdje je uglavnom dobijao sporedne uloge.

Prvu veću ulogu dobija spletom srećnih okolnosti, kada poslije odustajanja Ljube Tadića 1964. godine dobija glavnu ulogu u pozorišnoj predstavi Ateljea 212 “Kralj Ibi”. Na filmu je debitovao 1962. u ostvarenju Jovana Živanovića “Čudna devojka”, a u karijeri je imao više od 200 uloga na filmu.

Ostao je prepoznatljiv po ulozi Radovana u predstavi “Radovan III” i svoju posljednju predstavu je održao 9. juna 1985 uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio.

U Zaječaru ulica u kojoj se rodio nosi njegovo ime, a od 1991. godine se dodjeljuje nagrada “Zoranov brk” na manifestaciji “Dani Zorana Radmilovića” ustanovljenoj u njegovo ime.

Prije pet godina, na dan Radmilovićeve smrti u Mileševskoj ulici u Beogradu, postavljena je spomen ploča u čast Zorana Radmilovića u organizaciji Ateljea 212 i opštine Vračar. Zaposleni u zaječarskom pozorištu, koje nosi njegovo ime, danas će položiti cvijeće na spomenik Zoranu Radmiloviću u Zaječaru.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...