Home / NOVOSTI / HRONIKA / Održana radionica „Lajk za pametnu energiju“ *(FOTO)

Održana radionica „Lajk za pametnu energiju“ *(FOTO)

U okviru projekta  „Zeleni ekonomski razvoj“ , UNDP uz podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS i u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH realizuje kampanju „Lajk za pametnu energiju“ kako bi djeca i odrasli zajedno radili na poboljšanju energetske efikasnosti u svojim domovima, školama i na radnom mjestu.

U Kino sali Srpskog kulturnog centra Modriča, 12. decembra 2017. godine profesor Atom održao je radionicu za oko 80 učenika OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Sutjeska“.

Profesor Atom je glavni junak kampanje koja se provodi širom Bosne i Hercegovine. On je naučnik, sveznalac, koji ima odgovor na svako pitanje u vezi sa energetskom efikasnošću. Profesor obrazuje mlade i odrasle o energetskoj efikasnosti i daje korisne savjete o različitim načinima pametne uštede energije. Posjećuje gradove u BiH kako bi podijelio savjete o uštedi energije, kao i zanimljive poklone koji podstiču pametnu upotrebu energije. Prilikom njegovih posjeta, djeca mogu vidjeti kako uz pomoć „pametnog bicikla“ vlastitom snagom mogu kreirati električnu energiju.

„Radionica je zamišljena da bude edukativna i zabavna, te da ne opterećujemo djecu prevelikim sadržajem. Sve ono što oni u ovom  trenutku rade i uče je kroz konkretne primjere. Tu je među djecom popularno biciklo koje proizvodi električnu energiju. U jednom zabavnom duhu svi se utrkuju ko će da pokaže kako se proizvodi energija a prije toga moraju biti interaktivni na radionici. Ko tačno odgovori na pitanja dobija magnete koji su podsjetnik kako se treba štediti energija. Moram da pohvalim organizatore današnje radionice jer ovo je prvi put da radimo u jednoj Kino sali gdje ima dosta djece, a do sada smo radionice držali u dosta manjim prostorima“, istakao je profesor Atom.

„Opština Modriča je u toku izrade Akcionog plana energetske efikasnosti. Prilikom izdavanja upotrebnih dozvola radi se na certifikovanju. Posjedujemo softver kojim se vrši praćenje potrošnje energije u svim javnim objektima koji su pod ingerencijom opštine. Radićemo na informativnoj kampanji i razvijanju svijesti kod mlađe populacije s ciljem povećanje energetske efikasnosti i zaštite životne sredine“, izjavila je Sanja Stefanović, samostalni stručni saradnik za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine u opštini Modriča.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: Studio MDINFO PRODUKCIJA s.p. Modriča – modričainfo / Zlatko Huravik

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...