Home / NOVOSTI / REGIJA / Požar na Korčuli van kontrole, na Pelješcu evakuacija

Požar na Korčuli van kontrole, na Pelješcu evakuacija

Požar na području Smokvice na Korčuli je danas popodne van kontrole vatrogasaca, kaže vatrogasni komadant dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.”Pobegao nam je danas, situacija je jako loša. Dolaze nam u pomoć kanaderi”, rekao je kratko u telefonskoj izjavi Simović.Istakao je da vatra trenutno ne prijeti kućama, ali da postoji mogućnost za to, zavisno od vetra i vremenskih prilika. Najveća borba s vatrenom stihijom trenutno je u obrani područja prema mestu Brna.

Požar u Smokvici na Korčuli planuo je u subotu kasno popodne, a do sinoć je izgorelo više od 500 hektara guste borove šume.

Oko 50 mještana mještana noćas je moralo napustiti svoje domove zbog velikog požara koji je sinoć oko 23 sata buknuo nedaleko mjesta Pijavičino na poluotoku Pelješcu, javlja HRT.

Gori gusta borova šuma u duljini od dva kilometra, a unatoč naporima vatrogasaca vatra se oko tri sata ujutro približila kućama u Trsteniku, koji je gotovo u potpunosti morao biti evakuiran. Vatrena linija proteže se u duljini od preko dva kilometra, a na terenu su sve raspoložive vatrogasne snage.

“Požarište je i dalje aktivno na više mjesta, uključujući nepristupačne djelove. Gasimo istim intenzitetom, cilj je staviti požar pod kotrolu prije no što se poslijepodne digne vjetar”, kaže zapovjednik DVD-a Orebić Nikša Nogalo. Prema njegovim riječima, nove vatrogasne snage neprekidno stižu i trenutno je na terenu više od stotinu vatrogasaca.

“Poslijepodne očekujemo i dolazak vojske, s nama je na terenu i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić kao i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, imamo svu potporu”, kaže Nogalo.

Temperature danas na Pelješcu dosežu 34 Celzijevih stupnjeva, a vatrogasci su suočeni i s daleko gorom vrućinom.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...