Home / NOVOSTI / REGIJA / Tanja Fajon “blokirala” Kosovo: Nema napretka…

Tanja Fajon “blokirala” Kosovo: Nema napretka…

BRISEL – Glasanje u Evropskom parlamentu o ukidanju viznog režima za Kosovo odloženo je s 12. jula na 5. septembar.

To je učinjeno pošto Kosovo nije ispunila sve uslove, izjavila je izvešzač Evropskog parlamenta za vizni režim s Kosovom Tanja Fajon.

“Odlučila sam da odložim glasanje za bezvizni režim za Kosovo za septembar, žaleći što nije zabilježen dovoljan napredak u ispunjavanju posljednjeg kriterijuma, posebno ratifikacije graničnog režima s Crnom Gorom. Iskreno se nadam da će kosovski parlament ratifikovati taj sporazum što je prije moguće i prije ljetnje pauze kako bi mi to omogućilo da nastavim postupak za glasanje na jesen”, rekla je Fajon.

Fajon je u saopštenju navela da je poslije razgovora s evropskim i kosovskim zvaničnicima zaključila da je “lopta u dvorištu kosovskog parlamenta” za ukidanje viza za putovanje građana Kosova u zemlje Šengena.

“Snažno vjerujem da će s graničnim sporazumom Evropski parlament moći da da svoju podršku za bezvizni režim do kraja godne. To je ključni potez za građane Kosova koji još žive iza zatvorenih granica”, rekla je Fajon.

Izvor: Nezavisne novine

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...