Home / NOVOSTI / BiH / Prijedlog zakona o popisu stanovništva u finalnoj fazi

Prijedlog zakona o popisu stanovništva u finalnoj fazi

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske formirala je radnu grupu koja ima zadatak da izradi prijedlog zakona, koji je u finalnoj fazi, na osnovu kojeg bi Srpska trebalo da objavi svoje rezultate popisa stanovništva.

U predloženom zakonu biće ispoštovani svi zaključci sa posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa ovim pitanjem, rekla je za RTRS direktorica Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković.

Ona je navela da Republički zavod nije mogao uticati na odluku Agencije za statiskiku BiH da objavi rezultate popisa jer pravo na popisni materijal polažu sve tri statističke agencije u BiH.

Najvažniji predmet sporenja statističkih agencija u BiH, i to u periodu dužem od godinu dana, bilo je 196.000 popisnica, takozvanih nerezidentnih stanovnika, od čega čak 60 hiljada u Republici Srpskoj. Radmila Čičković je naglasila da su popisivanjem ovih lica prekršene sve međunarodne norme i da je zbog toga BiH dobila netačne podatke o broju stanovnika što će kasnije uticati i na demografski i ekonomski razvoj.

Ona je navela da je Republički zavod za statistiku uz pravnu argumentaciju pisanim putem zahtijevao i od predsjedavajućeg Međunarodne posmatračke operacije Pitera Everersa da uskrati podršku takvom, nezakonitom programu. Konačan stav Everersa očekuje se u roku od četiri mjeseca.

Problem je nastao, objašnjava Radmila Čičković, kada su se na sjednicama Centralnog popisnog biroa počeli ignorisati stavovi struke, a nakon toga sve je poprimilo političke dimenzije.

Iako je ranije bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio da svi sjednu za sto i iznesu svoje argumente, to u protekle dvije godine nije urodilo plodom, jer su u potpunosti ignosrisani stavovi Zavoda za statistiku Srpske.

Upravo na primjerima, demograf Stevo Pašalić objašnjava kako u BiH isključivanjem 196.000 nerezidenata nacionalnu strukturu u BiH čini 47,33 a ne 50,11 odsto Bošnjaka. Sve je po mišljenju Pašalića, dobilo političku konotaciju što je dobilo statistički nereprezentativne podatke.

U ovom trenutku Republički zavod za statistiku ne može objaviti podatke o popisu za cijelu teritoriju BiH već samo za Republiku Srpsku. Pašalić ističe da je drugačija situacija, mogao bi se vidjeti sav apsurd i nelogičnosti popisa stanovništva u BiH.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...