Home / MAGAZIN / POSAO / ECB predstavila novu novčanicu od 50 evra

ECB predstavila novu novčanicu od 50 evra

FRANKFURT – Evropska centralna banka (ECB) predstavila je danas novu novčanicu od 50 evra, koja bi trebalo da zamjeni najčešće falsifikovanu banknotu i potvrdi ECB-ovu posvećenost korišćenju gotovine, javlja agencija Rojters.

Nova novčanica, sa portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima poboljšane bezbjednosne karakteristike i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svijetlu, a biće puštena u opticaj u aprilu 2017. godine.
Svaka novčanica će imati životni vijek od oko četiri godine, i njena izrada će koštati između šest i deset evrocenti.

Koriscćenje apoena od 50 evra se učetvorostručilo u proteklih 15 godina, pri čemu je trenutno u opticaju više od 8,5 milijardi tih novčanica, što ukazuje na stabilan rast korišćenja gotovine u zemljama kao što su Njemačka i Austrija, gdje su mnogi potrošači sumnjičavi prema elektronskom načinu plaćanja koje vlasti mogu pratiti.

Prosječan Nijemac će, u bilo kom trenutku, imati oko 100 evra u novčaniku, a oko 80 odsto Nijemaca i Austrijanaca još uvijek obavlja kupovinu plaćanjem u gotovini, prema procjenama njemačke centralne banke (Bundesbanke).

Taj procenat u SAD se kreće ispod 40 odsto, a u Švedskoj oko 20 odsto.

Izvor: nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Održana sjednica Štaba za vanredne situacije

Sjednica Štaba za vanredne situacije, održana  je danas, 01. avgusta, iz razloga što je juče, nakon laboratorijske analize uzoraka potvrđeno prisustvo bolesti afričke kuge kod jedne svinje na porodičnoj farmi ...