Home / NOVOSTI / SVIJET / Šta je u pozadini rata u Siriji? Moćan gasovod

Šta je u pozadini rata u Siriji? Moćan gasovod

Milano – Gas i nafta su odvajkada u žarištu problema na Bliskom istoku, piše italijanski list „Sole 24 ore” ističući da je uzrok rata u Sirji upravo moćan gasovod.

Kako navode, rat je tamo počeo “zato što je sirijski predsjednik Bašar el-Asad odbio da prihvati da preko sirijske teritorije prođe moćan gasovod iz Katara u Evropu”.

To je, navodi list italijanskih poslovnih krugova, predočio i Robert Kenedi mlađi u analizi u časopisu “Politiko”, u kojoj je objasnio da su “pravi uzroci rata u Siriji odbijanje Asada da pristane na gasovod od Katara do Evrope, zbog čega su SAD pokrenule kampanju blaćenja Asada”.

Kenedi mlađi, rođak bivšeg američkog predsjednika Džona Kenedija, navodi da ta američka kampanja ocrnjivanja šefa vlade u Damasku “nije počela zbog mirnih protesta sirijske opozicije u vrijeme ‘arapskog proljeća’ 2011, već kad je Katar 2009. ponudio da izgradi gasovod vrijedan deset milijadi evra koji bi išao preko Saudijske Arabije, Jordana, Sirije i Turske” u Evropu, a to odbio Asad.

Predsjednik Asad, dodaje se u tekstu, to je obrazložio i time što bi ovaj gasovod došao u sukob s interesima njegovog saveznika Rusije, najvećeg isporučioca gasa Evropi.

“Eto dobrog razloga da se sagledaju i pobude za intervenciju Moskve u Siriji, pa i nedavnog susreta u Ankari turskog predsjednika Erdogana i ruskog predsjednika Putina i njihovog dogovora da obnove planove za izgradnju gasovoda Turski tok”, napominje se u tekstu u “Sole 24 ore”.

I primećuje da se “mora biti oprezan kad se govori o energetskim bilateralnim projektima na Bliskom istoku: ako nekome činiš uslugu, budi siguran da ćeš nauditi nekom drugom”.

Milanski dnevnik dodaje da je Asad 2010. počeo da se dogovara s Iranom, svojim istorijskim šiitskim saveznikom, a ključnim protivnikom Amerike i Saudijske Arabije, o izgradnji gasovoda velikog kapaciteta koji bi iranski gas preko Iraka slao u Liban, Siriju i dalje u Evropu…

U “Sole 24 ore” kaže se da je Kenedi mlađi naveo obaviještajne podatke da su odmah američke tajne službe, zajedno s Katarom i Saudijskom Arabijom, počele finansiranje sirijske opozicije i pripreme za rušenje režima u Damasku.

“A istovremeno su u junu 2011. Ujedinjeni Arapski Emirati, u ime zemalja Zaliva, ponudili Asadu finansijsku podršku od ravno 150 milijardi dolara da raskine s političkim, ekonomskim i vojnim savezništvom s Teheranom.”

Zauzvrat su, pored novca, zemlje Zaliva obećale da će biti obustavljena pobuna protiv Damaska“, ističe se u napisu italijanskog lista.

Asad je to odbio i ambasadori SAD i Francuske u Damasku su otišli u središte pobunjenika u gradu Hama da podrže bunu protiv sirijske vlade.

“Tako se opravdani bunt naroda protiv autokratskog i brutalnog režima preobratio”, piše “Sole 24 ore, “u rat preko posrednika (pobunjenika) uz učešće i Turske, a uz blagoslov tadašnje američke državne sekretarke Hilari Hilton i novca koji je stizao iz Saudijske Arabije i Katara”.

Katarski gasovod, odbijen 2009, bi bio, podsjeća se u analizi, neka vrsta proširene verzije gasovoda Taplin, koji su još 1947. htjeli a izgrade američka kompanija Behtel i saudijska firma Aramko, pa kad je to zaustavio sirijski parlament, CIA je organizovala državni udar u Damasku.

Potom su 1953. Britanci i Amerikanci, glavni je bio lokalni šef CIA sinovac predsjednika Ruzvelta, organizovali rušenje iranskog predsjednika Mosadeka koji je nacionalizovao industriju nafte… a slični događaji su uslijedili proteklih decenija u regionu.

Državni udari koje su Amerikanci organizovali zbog energetskih razloga i bogatstava su porodična pitanja: ranije Ruzveltovih, Kenedijevih, a sada Klintonovih“, navodi dnevnik italijanskih poslovnih krugova.

I skreće pažnju da “ima sumnje da su zaista ‘prijatelji Sirije’ SAD, Francuska i Velika Britanija koji sebe tako proglašavaju”.

Jer Francuzi i Britanci su Bliski istok još 1916. poslije pada Otomanske imperije sporazumom Sajks-Piko podijelili na svoje interesne zone, pa su Britanci dobili naftom bogati Mosul (oko koga Amerikanci upravo vode žestoku bitku s islamistima), a Francuzi su dobili pod svoju kontrolu Siriju i Liban.

U napisu se kaže da bi se istorija u Mesopotamiji i Siriji možda na neki način i ponovila da nije došlo do ruske intervencije u septembru 2015, “a Moskva je činilac koji želi da popuni prazninu koju su tamo ostavili Amerikanci koji su decenijama bili presudni činilac u toj oblasti”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...