Home / MAGAZIN / NAUKA / Sonda Kasini spremna da zaroni u Enceladov gejzir

Sonda Kasini spremna da zaroni u Enceladov gejzir

Sonda Kasini spremna je da doživi “ledeni tuš” u svojoj orbiti oko Saturna.

Naime, letjelica će preletjeti kroz slap vodene pare i zamrznutih čestica koji izbija sa južnog pola Encelada, jednog od mnogobrojnih prirodnih satelita Saturna.
Kasini će projuriti na razdaljini od oko 50.000 kilometara od Enceladovog južnog pola i time obezbjediti dosad najdragocjenije uzorke njegovog podzemnog okeana.

Kako prenosi AP, sonda će letjeti brzinom od približno 30.500 kilometara na sat.

Naučnici vjeruju da se ispod zaleđene površine Encelada nalazi globalni okean tečne vode. Sonda će danas dosad najdublje zaroniti u jedan od gejzira Saturnovog mjeseca.

Encelad je otkrio njemačko-britanski astronom Vilhelm Heršel 1789. godine, a ime je dobio po gigantu iz grčke mitologije.

Agencija NASA je 2006. godine objavila da su na fotografijama sonde Kasini otkriveni gejziri tečne vode na Saturnovom mjesecu. Podaci sugerišu da se kroz ove gejzire svake sekunde u svemir izbaci oko 250 kilograma vodene pare brzinom od oko 2.189 kilometara na sat.

Kasnijim preletima sonde Kasini, u periodu od 2010. do 2012, otkriveno je da se ispod ledene površine južnog pola najvjerovatnije nalazi podzemni okean, čija je zapremina slična zapremini Gornjeg jezera u Severnoj Americi.

Lansirana 1997. kao udružena misija svemirskih agencija NASA/ESA/ASI, sonda Kasini ima zadatak da proučava Saturn i njegove satelite, ali nema opremu za detektovanje života.

Naučnici se, međutim, nadaju da će im sutrašnji prelet sonde omogućiti da ustanove da li je Enceladov okean pogodan za život.

Izvor: nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Predavanje za poljoprivredne proizvođače

U  organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Doboj i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, 26. maja 2017. godine održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače sa ...