Home / NOVOSTI / REGIJA / Sastali se Vučić i Putin: Dijalog usmjeren na stabilnost u balkanskom regionu (FOTO)

Sastali se Vučić i Putin: Dijalog usmjeren na stabilnost u balkanskom regionu (FOTO)

MOSKVA – Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas prije podne sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, sa kojim će potvrditi sve dogovore koji su sa ruskim partnerima definisani tokom trodnevne posete delegacije Srbije Moskvi.

Vučić nakon sastanka sa ruskim predsjednikom nije želio novinarima da otkriva šta mu je sve Putin rekao, jer je, kako kaže, to bio “razgovor u četiri oka”. Vučić je istakao da je, između ostalog, dogovorena niža cijena gasa za Srbiju.

On je dodao i da je dogovoreno da će Srbija raditi na remontu ruskih helikoptera, što će prema njegovim riječima značiti nova radna mjesta.

“Dogovoreno je da potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin početkom decembra poseti Beograd, a ruski premijer Dmitrij Medvedev sledeće godine”, rekao je Vučić, dodajući da će srpski predsednik Tomislav Nikolić tada posetiti Moskvu.

Srpski premijer je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da zbog toga ne osjeća pritiske Zapada, odnosno Brisela.

“Na mene se teško mogu vršiti pritisci”, rekao je Vučić.

Putin: Ekonomska saradnja sa Srbijom dobra

“Svjestan sam da se svjetska ekonomija nalazi u lošem stanju, ali je, bez obzira na to, ekonomska saradnja sa Srbijom dobra”, istakao je Putin u trominutnom obraćanju novinarima na početku sastanka, te poželio dobrodošlicu srpskom premijeru I delegaciji, u kojoj su ministri Ivica Dačić, Nebojša Vujović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić.

Isporuka poljoprivrednih prozvoda iz Srbije porasla je za 40 posto, što je dobro, zaključio je Putin.

Premijer Vučić je zahvalio predsjedniku Rusije na gostoprimstvu i istakao da je srpska delegacija posljednjih tri dana u Moskvi i sa predsjednikom vlade Dmitrijem Medvedevim, I sa drugim sagovornicima, razmotrila ekonomske i političke odnose sa Rusijom.

“I sa pogledom u budućnost, našli smo rešenje za još brži razvoj naših odnosa”, istakao je premijer Vučić.
On je u ime Republike Srbije zahvalio Putinu na podršci u UN, i UNESCO, kao i u svim drugim međunarodnim organizacijama, gdje Srbija pokušava da zaštiti svoj integritet, ali i svoj ugled i slobodarsku tradiciju.

“Znamo da je situacija u cijelom svijetu komplikovana, ništa manje nije komplikovana ni na Balkanu”, naglasio je Vučić.

On je Putina obavjestio i o saradnji sa Prištinom, Briselskom sporazumu i zastojima u njegovoj realizaciji.

Sastanak je počeo nešto prije podneva, po srednjeevropskom vremenu.

“Srbija i Rusija vode tradicionalno aktivan politički dijalog koji je, prije svega, usmjeren na podršku miru i stabilnosti u balkanskom regionu i u tom kontekstku rješavanje kosovskog pitanja, a istovremeno stav Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji šansa je za veći izvoz poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište”, ovo se navodi u pres materijalu podeljenom danas novinarima uoči susreta premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

“Rusija i Srbija podržavaju politički dijalog o cijelom nizu pitanja, a posebna pažnja se posvećena je podršci mira i stabilnosti u balkanskom regionu. Dvije zemlje vode tradicionalno aktivan politički dijalog, koji obuhvata široki krug pitanja bilateralne saradnje i međunarodne problematike”, navodi se u saopštenju.

Poseban akcenat, dodaje se, stavljen je na podršku miru i stabilnosti u balkanskom regionu, prije svega na rješavanju kosovskog pitanja.

Kada je reč o saradnji u oblasti poljoprivrede, Srbija ima dobre perspektive da proširi spisak poljoprivrednih prozivoda koje izvozi u Rusiju, a te dodatne mogućnosti otvorene su upravo zahvaljujući principijelnom stavu Srbije da ne uvede sankcije Rusiji.

Obim izvoza povrća iz Srbije u Rusiju, dodaje se, u prvih sedam mjeseci ove godine porastao za 41 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, prenijele su ruske agencije.

U pres materijalu se takođe navodi i podatak da je već prošle godine obim uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju uvećan za 1,7 puta u odnosu na 2013, i dostigao 369,3 miliona dolara.

“U periodu od januara do jula 2015, bez obzira na smanjenje ukupne robne razmene, isporuke svežeg voća i povrća porasle su za 41 odsto “, navodi se u materijalima koje je pripremio Kremlj.

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena između Rusije i Srbije u tom periodu iznosila je 1,01 milijardi dolara – 27 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, a glavni razlozi za to su drastičan pad cena energenata u svijetu, kolebanja kursa rublje i umanjenje uvozne mogućnosti Rusije.

Ovo je treći susret premijera Srbije sa šefom ruske države u posljednjih 15 mjeseci, a tema razgovora biće, kako je najavio Vučić, unapređenje saradnje dve zemlje.

Između ostalog, srpski premijer je naveo da će sa predsjednikom Rusije razgovarati o bescarinskom izvozu Fijatovih vozila u tu zemlju, nabavci novog naoružanja za Srbiju i iskorišćenja njene namjenske industrije, infrastrukturnim projektima…

“S predsednikom Putinom ćemo još jedanput proći sve i on daje potvrdu za sve dogovore koje smo napravili i koje ćemo napraviti”, rekao je Vučić.

Na pitanje na šta će staviti akcenat u tom razgovoru, premijer Srbije je odgovorio da je to ekonomija, ali i da ekonomija ide “u paketu” sa dobrim političkim odnosima.

Predsjednik Vlade Srbije u Moskvi je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali i da o važnim pitanjima za našu zemlju, referendumu, izborima i evrointegracijama, ne odlučuje Moskva, ni bilo koji drugi centar političke ili finansijske moći, već isključivo Beograd, odnosno Srbija.

Pres sekretar predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov saopštio je sinoć da će Putin javni dio radnog dana započeti susretom sa premijerom Srbije.

Vučić i Putin su se prvo sastali 7. jula prošle godine u Moskvi, kada je bilo reči o Južnom toku i saradnji dviju zemalja, a potom je Putin boravio u Beogradu povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma, kada je organizovana Vojna parada.

U međuvremenu, Vučić i Putin razgovarali su i telefonskim putem o načinu isplate duga za gas.

Premijer Vučić, koji danas završava trodnevnu posetu Moskvi, razgovarao je prethodnih dana sa premijerom te zemlje Dmitrijem Medvedevom i rukovodstvom brojnih ruskih firmi koje posluju u Srbiji, poput Gasproma i Ruskih željeznica.

Vučić: Naučili su da je bolje da na mene ne vrše pritisak

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi poslije sastanka sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom da ne osjeća dodatne pritiske na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, uz opasku da je na njega teško vršiti pritisak.

“To znaju svi, mnogo je to teško uraditi. To su svojevremeno uradili po pitanju Briselskog sporazuma i tad su shvatili da je to besmisleno”, izjavio je Vučić novinarima.

Premijer je podsjetio na jednu situaciju prije potpisivanja Briselskog sporazuma, koju je opisao novinarima.

“Kad su mi zapretili karijerom, ja sam legao na pod i rekao (Ivici) Dačiću da tamo ide i da ne potpisuje ništa i tri sata sam spavao. Tad su naučili da je bolje da ne vrše nikakav pritisak”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da svuda u svijetu govori isto, pa je tako i u SAD govorio da želi dobre odnose sa Rusijom, kao što je i u Rusiji govorio da je Srbija na evropskom putu

“To nisam krio i zato sam i poštovan i kao predsednik vlade i kao lider i kao čovek jer iste stvari govori na svakom mestu. Zato se srpska reč poštuje”, rekao je Vučić.

Remont ruskih helikoptera

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da će se remont ruskih helikoptera, koji će biti prebačeni iz Poljske i Češke, obavljati u Srbiji.

“Mi ćemo tražiti još eksperata i verovatno zaposliti veliki broj ljudi u našoj zemlji koji će da rade na remontu ruskih helikoptera. To je važna ekonomska vest za našu zemlju”, rekao je Vučić novinarima poslije sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je rekao da su ti helikopteri uglavnom bili smješteni u Poljskoj i Češkoj, a da je planirano da se najveći dio sad premjesti u Srbiju.

“Eto velikog posla za nas, da li ćemo biti sposobni da taj posao obavimo, ostaje na nama, nadam se da hoćemo”, rekao je Vučić.

On je dodao da će biti fomirane radne grupe koje će se baviti organizacijom tog posla i dodao da će za taj posao biti potrebno da se angažuju mašinski tehničari i inžinjeri.

Vučić Putinu o najavi Prištine o odlaganju formiranja ZSO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obavjestio je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da je Beograd zabrinut zbog najnovijih izjava iz Prištine, koje ukazuju na mogućnosti da ranije postignuti dogovori ne budu realizovani, a prije svega sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

Vučić je u razgovoru sa šefom ruske države konstatovao da je situcija na Balkanu, kao uostalom i u svetu uopšte, veoma složena, te podsjetio na sporazume koje su u Briselu postigli Beograd i Priština.

“A, evo, danas je predsednica Kosova izjavila da najvažniji od tih sporazuma uopšte nemaju nameru da realiziju, tj. primene, što je za nas ozbiljna i teška vest”, rekao je Vučić.

On je istakao da Beograd očekuje reagovanje Brisela na najavu iz Prištine o suspenziji sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština do daljnjeg, jer je riječ o odluci koja pokreće mnoga pitanja, uključujući i pitanja od suštinskog i strateškog značaja za Republiku Srbiju.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga odlučila je da zatraži ocjenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Ona će, kako su prenieli mediji u Prištini, tražiti da se sporazum postignut u Briselu suspenduje, dok ne dobije mišljenje Ustavnog suda.

“Srbija neće nikoga da napada, pa ni Hrvatsku”

“Srbija nikoga neće da napada, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić u Moskvi, komentarišući izjavu hrvatskog ministra unutrašnih poslova Hrvatske Ranka Ostojića, koji je, na najavu da će Srbija nabaviti rusko oružje, rekao da je Hrvatska članica NATO saveza, te da može da se odbrani.

“Ne znam kakvi su planovi Hrvatske, ne znam šta će im balističke rakete i lanserne lampe”, rekao je Vučić odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je kazao i da ne razume sve to što dolazi iz Hrvatske, ali i da neće ni da se mješa.

“Ono što nas zanima – možemo li mi da sačuvamo našu teritoriju, građane i narod i to će Srbija biti u situaciji”, rekao je Vučić.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Slovenija pooštrila mjere, karantin za putnike iz BiH i Srbije

LJUBLJANA- Slovenačka vlada pooštrila je od danas uslove za ulazak putnika iz “trećih” država izvan EU, pa je od ponoći za sve koji ulaze iz Srbije i BiH obavezan 14-dnevni ...