Home / NOVOSTI / SVIJET / Rejkjavik odustaje od članstva u EU

Rejkjavik odustaje od članstva u EU

REJKJAVIK – Island namjerava da konačno odustane od članstva u EU, navodi premijer Sigmudr Gunlaungson.

Rejkjavik, takođe, želi da ukine kontrole kretanja kapitala, koje je nametnuo Brisel nakon što je počela financijska kriza 2008.

“Ovi potezi će, vjerovatno, podstaći nezadovoljstvo i javne proteste dijela stanovništva koje želi u EU, ali Island će po drugi put nastojati da povuče svoju kandidaturu za ulazak u Uniju”, najavljuje Gunlaungson.

On poručuje da učešće Islanda u pristupnim pregovorima više nije važeće – zbog promjena unutar EU, ali i zbog toga što sadašnja vlada nije dužna da prihvati sve ono što je prošla vlada prihvatala.

Island je podnio zahtjev za pristupanje EU 2009, u trenutku kada je svjetska ekonomska kriza tek počinjala.

Pregovori su “zapeli” 2013, kada je na vlast došla koalicija Stranke napretka i Stranke nezavisnosti. Premijer je postao Gunlaugson iz Stranke napretka i odmah u maju 2013. “zamrznuo” pregovore.

Do toga je došlo najviše zbog insistiranja Brisela na ribolovnim kvotama koje islandska ribarska industrija ne bi mogla da preživi.

Danas Island ima status “zemlje kandidata”, a dvije trećine islandskog izvoza odvija se sa zemljama EU.

Prvi pokušaj da Island napusti pristupne pregovore doveo je do protesta pristalica Unije, koji su tražili raspisivanje referenduma.

Ovaj put, protivnici učlanjenja u EU staviće rezolucija pred parlament.

Ministar vanjskih poslova Islanda Gunar Svinson poručuje da nezadovoljstvo pristalica Unije, koje je uslijedilo tokom prvog pokušaja odustajanja od članstva, nije promijenilo njegov negativan stav prema EU.

Evroskeptici su pozdravili ovaj stav Islanda.

Lider britanske Stranke nezavisnosti Najdžel Faradž smatra da “sve veća mediteranska opozicija prema EU jasno pokazuje da je ideja nepobjedivosti evropskih integracija pala na niske grane”.

“Sve više ljudi širom Evrope ne želi se priključiti Uniji ili želi da napusti evropsku valutu, kao što je slučaj sa Grčkom”, smatra on.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...