Home / NOVOSTI / REGIJA / Priština: Policija suzavcem rastjeruje demonstrante

Priština: Policija suzavcem rastjeruje demonstrante

PRIŠTINA – Kosovska policija je počela suzavcem rastjerivati grupu demonstranata koja je uporno gađala, najprije kamenicama, a potom i pirotehničkim sredstvima i molotovljevim koktelima u pravcu zgrade Vlade.

Policija je uspjela da najradikalniju grupu udalji od ograde oko Vlade i potom je formirala kordon ispred spomenika Skenderbegu i nastavila da bacanjem suzavca spriječi da se oni vrate. U ovim trenucima policija suzavcem rastjeruje demonstrante koji sada gađaju policiju.

Do eskalacije situacije je došlo nakon što je svoj govor završio predsjednik Pokreta “Samoopredeljenje” Visar Zmeri, a u toku govora poslanice Alijanse za budućnost Kosova Donike Kadaj Bujupi.

Iako su pojedini istaknuti opozicionari i poslanici pokušavali da smire i zaustave grupu koja je počela da gađa u pravcu Vlade, ipak nisu uspjeli da ih zaustave.

Najveći dio učesnika protesta se razišao.

Lideri tri opozicione partije i njihovi poslanici pozvali su juče sve građane Kosova da se pridruže mirnom i civilizovanom protestu za anuliranje štetnih sporazuma i za traženje polaganja računa od onih koji su prekšili Ustav. Opozicija je poručila da će Mustafa i Tači protestima i demonstracijama biti prisiljeni da odu, ako to ne učine sami.

Opozicija od sredine septembra blokira rad Skupštine jajima i suzavcima zbog Sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, koji su potpisani krajem avgusta prošle godine. Vlada Kosova je odbila da podnese ostavku i obećala je da će Zajednica biti formirana u skladu sa preporukama Ustavnog suda koji je ocijenio da nije u potpunosti u skladu sa Ustavom, dok je za provjeru sporazuma o demarkaciji granice angažovala eksperte iz SAD-a i EU.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...