Home / NOVOSTI / BiH / Dodik: Ljubav prema RS nas čini jačim

Dodik: Ljubav prema RS nas čini jačim

BANJALUKA – U Banjaluci je počela svečana akademija povodom Dana i krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

Obraćajući se prisutnima Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će RS nastaviti da slavi i da joj ni jedan sud ne može oduzeti to pravo.

„Ljubav prema Republici Srpskoj je ono što nas čini jakim, slavićemo Dan RS i ubudće“,  rekao je Dodik dodajući da RS ima pravo na to kao i pravo na samoopredjeljenje , takođe naglasio je da politika Srpske nije negacija Bosne i Hercegovine niti mržnja prema njoj već da je sve ono što traži jeste da se poštuje ono što je utvrđno prije 20 godina Dejtonom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je na današnji dan prije 24 godine, proglašavanjem Republike Srpske, udaren kamen temeljac slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

“Ni tada, kao ni sada, nismo željeli ništa drugo nego da živimo slobodno, i da slobodno odlučujemo o svojoj sudbini. Srbi su, pokazalo se kroz vijekove, mogli bez svega, osim bez slobode. I drugi su to prepoznali”, rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave Republike Srpske u Banjaluci.

On je dodao da su to prepoznali veliki narodi s kojima je srpski narod dijelio slobodarske ideje u svim velikim ratovima, ali i narodi s kojima ih je splet istorijskih okolnosti ostavio da žive na ovim prostorima.

“I dok su nam ovi prvi, kroz svoje istorijske čitanke, odavali priznanje za istrajnost, hrabrost i plemenitost, ovi drugi su nekako uvijek zazirali od naših slobodarskih ideja. Nikada slobodu nismo ni željeli ni doživljavali kao prostor u kojem ćemo nekome nešto braniti ili uskraćivati. To se onda već ne bi moglo slobodom zvati”, istakao je predsjednik Srpske.

On je poručio da sloboda za koju se žrtvovao srpski narod, o kojoj su Srbi ispisali tomove, svoje najljepše pjesme, nije sloboda koja bi ugrozila bilo koga drugog.

“Mnoge žrtve smo dali za slobodu, ali nikada nismo rekli ona je samo naša. Sloboda koju smo najčešće krvlju plaćali je u miru bila dijeljena i sa onima koji za nju nisu bili spremni da se žrtvuju. Srbi nikada nisu strahovali od slobode drugih. Tako je dame i gospodo nastala i Republika Srpska”, naglasio je Dodik i dodao da je Srpska nastala kao potreba da u jednom državno pravnom okviru slobodno i zaštićeno živi srpski, ali i svi drugi narodi koji to žele.

On je rekao da su se na taj korak odlučili jer su drugi svoju slobodu vidjeli kao oduzimanje prava Srba da kažu gdje i kako žele da žive.

“Zato je priča o nastanku i trajanju Republike Srpske priča o potrebi ovog naroda da bude slobodan, da ostane i opstane na ovim prostorima. Nažalost, kada god to nismo bili i gdje god nismo živjeli zaštićeni kroz vlastiti državni okvir, mi smo masovno stradali”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, o tome svjedoče i Donja Gradina, i Prebilovci, i Jadovno, do najsvježijih primjera iz prošlog rata, poput Sarajeva, Bradine, okoline Doboja, Tuzle, Zenice, Bihaća i Mostara.

“Nedavno su nam poručili da je jedan sud iznad naše slobode i našeg prava da je slavimo”, rekao je Dodik.

On je dodao da je neko izgleda naumio da utamniči cijeli jedan narod jer je Sud rekao da ne može biti slobodan.

“Kako drugo da protumačimo odluku Ustavnog suda BiH da baš ovaj dan ne može biti praznik naše slobode. Zamislite državu u kojoj Sud uzima za pravo da odlučuje o slobodi cijele Republike. Zamislite Sud koji je umislio da je matični ured u kojem će Republika Srpska tražiti svoj rodni list!“, naglasio je Dodik.

On je poručio da srpski narod slobodu nije ni dobio na Sudu, da bi mu je Sudom uzimali i to preglasavanjem, a preglasavanje je i bilo okidač za sjednicu Narodne skupštine 9. januara 1992. godine, kada je proglašena Republika Srpska.

“Dobro bi bilo da oni koji su pomislili da će sudskim putem da mijenjaju karakter našeg naroda, naše Republike, ali i karakter rata u kojem su svi stradali, shvate da to nije dobar put, ni dobar način. Nismo mi Republiku Srpsku dobili u sudskom sporu pred Ustavnim sudom, neka ne pokušavaju da je demontiraju u sudskom postupku”, istakao je Dodik.

On je dodao da Ustavni sud dobro zna da je Srpska u miru proglašena 9. januara 1992. godine, nažalost, krvlju branjena, u ratu koji srpski narod nije želio.

“A odbranićemo je svim dozvoljenim i raspoloživim sredstvima. A najubojitije odavno imamo. Volimo Republiku Srpsku! A protiv toga još nije izmišljen ni pravni niti politički instrument”, poručio je predsjednik Republike Srpske.

Mladen Ivanić član Predsjedništva BiH iz RS rekao je da će i ubudućnosti biti obilježavan dan RS jer je to prije svega želja srpskog naroda , on je naglasio da Srajevo mora da svati da RS ima pravo i da želi da slavi svoj dan, istovremeno naglasavajući da su dešavanja u prethodan dva mjeseca nepotrebna i da BiH varaćaju nazad.

Svečnoj akademiji prisustvuju Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Akademiji prisustvuju ministri u vladama Srpske i Srbije, narodni poslanici, član kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić, predstavnici Srpske u institucijama BiH, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici međunarodnih organizacija, zvanice iz političkog, javnog, društvenog i kulturnog života Srpske i Srbije.

Nakon svečane akademije biće upriličen prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Svečanu akademiju prate brojne medijske ekipe iz Srpske, BiH, Srbije i Hrvatske.

Prije svečane akademije, koja se održava u dvorani “Borik”, u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služena je Sveta arhijerejska liturgija, a u Palati Republike održan je sastanak predsjednika Dodika sa delegacijom Vlade Srbije, koju je predvodio Vučić.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...