Home / NOVOSTI / SVIJET / Merkelova podržala izmjene zakona o lakšoj deportaciji

Merkelova podržala izmjene zakona o lakšoj deportaciji

BERLIN – Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da podržava pravne izmjene koje će omogućiti lakšu deportaciju imigranata koji su počinili krivična djela, nakon što su vlasti saopštile da je veliki broj tražilaca azila optužen za nasilje počinjeno tokom Nove godine u Njemačkoj.

Prema sadašnjem zakonu, tražioci azila mogu silom da budu vraćeni u zemlje porijekla samo ukoliko su osuđeni na zatvorske kazne od najmanje tri godine i ako im u zemljama porijekla nisu ugroženi životi, prenosi AFP.

Nakon što je grupa muškaraca, koje su očevici opisali kao uglavnom Arape i Sjevernoafrikance, seksualno napala desetine žena u Kelnu tokom novogodišnje večeri, njemačka kancelarka je rekla da je vrijeme da se postavi pitanje “Kada ste izgubili pravo da ostanete sa nama?”

“Treba da se zapitamo da li je bilo neophodno uraditi tako nešto i ranije”, navela je njemačka kancelarka i dodala da se to mora uraditi zbog Nijemaca i zbog izbjeglica koje nisu imale veze sa događajima u Kelnu.

Merkelova je i ranije pozivala na pokretanje diskusije o tome treba li pooštriti politiku deportacije, ali je ovo prvi put da je eksplicitno podržala izmjene zakona koje bi je olakšale, navodi francuska agencija.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...