Home / NOVOSTI / HRONIKA / Predavanje za poljoprivredne proizvođače

Predavanje za poljoprivredne proizvođače

U Srpskom kulturnom centru 25. maja 2015. godine  organizovano je predavanje za poljoprivredne proizvođače. Predavanju su prisustvovali proizvođači voća i povrća sa područja opštine Modriča.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske Boris Pašalić prezentovao je osnovne principe tehnologije hlađenja plodova – priprema plodova tokom uzgoja, izbor optimalnog momenta berbe i druge principe.

„Republika Srpska  nema dovoljno rashladnih skladišnih kapaciteta. Ima oko 40.000 tona kapaciteta skladištenja što je nedovoljno za skladištenje naših poljoprivrednih proizvoda. U vreme kada se vrši berba, kada plodovi dozrevaju, oni tada imaju najmanju cenu. Poželjno je obrati plodove, skladištiti neko vreme u hladnjači i sačekati da poraste cena kako bi se ti plodovi prodali i ostvarila dobra zarada. Hladnjača koja se priprema u Tarevcima je takozvana hladnjača sa normalnom atmosferom, u kojoj je moguće regulisati temperaturu vazduha i vlažnost vazduha, što je za početak i za ovaj kraj dovoljno. Taj kapacitet će omogućiti proizvođačima da imaju gdje  dovoziti plodove i neko vreme skladištiti. U hladnjaču se unose samo kvalitetni plodovi i zbog toga ćemo danas da čujemo sve ono što je važno da bi se plodovi proizveli na pravi način, te koje mere  treba preduzeti da se plodovi na odgovarajući način uberu, transportuju i  uskladište da bi zadržali svoj kvalitet. Postoje razlike između vrsta u smislu skladištenja. Jabuke i kruške možemo da skladištimo nekoliko meseci, šljivu oko mjesec dana, a neke osetljive voćke kao što su trešnja, jagoda ili malina čuvaju se kraće vreme, ali to zna da bude značajno i dovoljno da bi se postigla bolja cena“, rekao je gospodin Pašalić.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...