Home / NOVOSTI / HRONIKA / 21.Sjednica Skupštine opštine Modriča *(KOMENTAR+DVA PRILOGA+VIDEO)

21.Sjednica Skupštine opštine Modriča *(KOMENTAR+DVA PRILOGA+VIDEO)

Uvodni komentar urednika portala modričainfo

Iako nije uobičajeno, donosimo dva priloga na istu temu, plus video. Međutim, smatramo da se ukazala  potreba za dopunu informacije preuzete sa zvanične stranice opštine Modriča sa informacijom iz drugog izvora ( Glas regije/SRNA) jer ista, nažalost, nije prezentovala određene konkretne činjenice koje smo uočili u drugom prilogu.

Konkretno radi se o informaciji o “usvajanju odluke o stambenom zbrinjavanju korisnika kolektivnog centra i alternativnih smještaja” koja je nije adekvatno prezentovana na opštinskoj stranici, dok ista informacija u Glasu regije (SRNA)  donekle daje uvid u neke dodatne podatke vezane za ovu odluku.

Upravo o ovoj istoj temi nedavno (13.05.) smo postavili informacije iz dva izvora i dodali i video, pod našim naslovom “U Modriči će biti izgrađeno 36 stanova za oko 4 miliona KM !?” , pa je tada bilo nedoumica o čemu se tu zaista radi. Današnjim informacijama neke nedoumice po ovom pitanju su donekle otklonjene, dati su neki drugi  podaci (cifre),  međutim, i tada, ali i sada  se ipak nameče zaključak da nepotpune informacije mogu javnost dovesti u nedoumice pa potom i do preuranjenih i krivih zaključaka, te možda je momenat da se razmotri način i kvalitet informacija koji je dostupan građanima Modriče. Iz svega navedenog može se zaključiti da Modriči nedostaje adekvatan i kvalitetan medij putem kojeg bi građanima bile prezentovane sve dostupne informacije.

Autor komentara: Urednik portala modričainfo

PRVI PRILOG: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

21.SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE MODRIČA

U Skupštinskoj sali opštine Modriča 26. maja 2015. godine održana je dvadeset prva sjednica Skupštine opštine Modriča. Sjednici su  prisustvovala 23 odbornika. Predsjednik Skupštine Petar Gagulić je predložio da se Dnevni red dopuni sa Prijedlogom rješenja o razrešenju dužnosti odbornika i verifikaciji mandata odbornika. Nakon toga odbornici su jednoglasno usvojili sledeći

DNEVNI RED
 1. Prijedlog rješenja o razrešenju dužnosti odbornika i verifikaciji mandata odbornika
 2. Izvod iz zapisnika sa 20. sjednice Skupštine opštine Modriča.
 3. Informacija o realizaciji zaključaka Skupštine opštine Modriča usvojenim u 2014. godini.
 4. Izvještaj o radu načelnika opštine za 2014. godinu.
 5. Prijedlog odluke o stambenom zbrinjavanju korisnika kolektivnih vidova smještaja kroz implementaciju projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja“.
 6. Prijelog odluke o osnivanju, upravljanju, raspolaganju i korištenju stambenog fonda uz primjenu principa socijalnog stanovanja.
 7. Prijedlog odluke o usklađivanju osnivačkog akta javne ustanove „Kulturno-sportski centar“ Modriča.
 8. Prijedlog odluke o grobljima i pogrebnoj djelatnosti.
 9. Informacija o realizaciji akcionog plana implementacije programa razvoja poljoprivrede i sela na području opštine Modriča 2012-2016. u 2014. godini, sa osvrtom na ostvarene republičke podsticaje.
 10. Akcioni plan implementacije programa razvoja poljoprivrede i sela na području opštine Modriča 2012-2016. u 2015 godini.
 11. Informacija o pokrenutim i okončanim sudskim postupcima za izuzimanje imovine, stanarskog prava i ostalog za period 2004. do 2014. godine.
 12. Izvještaj o radu Turističke organizacije opštine Modriča za 2014. sa programom rada za 2015. godinu, sa osvrtom na stanje urađenih turističkih projekata.
 13. Izvještaj o radu Centra za socijalni rad za 2014. sa Programom rada za 2015. godinu.
 14. Prijedlozi, inicijative i pitanja odbornika.
 15. Razno.

Na početku sjednice Jovica Radulović je  razriješen dužnosti odbornika, a verifikovan  je mandat odbornika Zorana Todorovića.

Pažnju i diskusiju odbornika izazvao je Prijedlog odluke o stambenom zbrinjavanju korisnika kolektivnih vidova smještaja kroz implementaciju projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja“ i Prijelog odluke o osnivanju, upravljanju, raspolaganju i korištenju stambenog fonda uz primjenu principa socijalnog stanovanja. Prisutnima su se obratili u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koordinator za provođenje projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja“  Mustafa Alikadić i u ime CRS-a Dženana Mekić, upoznali detaljnije  sa  navedenim Odlukama, koje su nakon diskusije jednoglasno usvojene.

“Prema informacijama  UNHCR  u Bosni i Hercegovini imamo 150 kolektivnih centara, ali to nije tačan broj jer nikad nije utvrđena klasifikacija šta se smatra kolektivnim centrom. Ovim projektom je obuhvaćen 121 kolektivni centar u 82 kolt projekta. Projektom je  obuhvaćeno 2 700 porodica, sa 8 500 članova njihovih porodica.  Nisu obuhvaćeni svi kolektivni centri, ostalo ih je još nekoliko dok UNHCR i stručne grupe ne utvrde postoji li mogućnost da se oni zatvore. Tako  bi ovim projektom bili zatvoreni svi kolektivni centri. U prosjeku vrijednost jedne stambene jedinice je oko 15.000 do 18.000 eura, s tim što će svi ovi stanovi biti opremljeni.  Stanovi će imati minimalne uslove za korištenje i biće opremljeni kupatilom, šporetom, frižiderom, sto, stolice, kreveti“, rekao je gospodin Alikadić.

Informacija o realizaciji zaključaka Skupštine opštine Modriča usvojenim u 2014. godini je usvojena većinom glasova uz zaključak da Skupština opštine Modriča sa nadležnim odjeljenjima dogovori efikasniju realizaciju zaključaka.

Najveću pažnju i diskusiju odbornika izazvao je Izvještaj o radu načelnika opštine za 2014. godinu i  Prijedlog odluke o grobljima i pogrebnoj djelatnosti. Navedene tačke  su nakon duže diskusije usvojene.

Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča u izjavi za medije je rekao: “Izvještaj je usvojen, bilo je i korektnih diskusija koje bi trebali  da analiziramo i  vidimo šta se može uraditi. Bilo je riječi i o sportu, dali se dovoljno ulaže, dali su donatori ulagali onoliko koliko su trebali. Očito da nisu zbog čega je veliki teret pao na Opštinu. Bilo je i drugih pitanja o kojima treba da razmišljamo u nekom narednom periodu. Prošla godina je zabilježena kao jedna teška godina, godina u kojoj se desilo ono što  se desilo i ja sam  zadovoljan što smo ovako prošli. Zadovoljan sam jer nismo imali ljudskih žrtava. Budžet je dva do tri mjeseca bio opterećen izdatcima oko prioritetnih saniranja posljedica poplava. Naravno da to ide sporo, ništa se ne može uraditi preko noći jer se moraju ispoštovati određene procedure. Očekivao sam da će Izvještaj o mom radu biti usvojen, a svaka korektna primjedba je dobro došla.“

 

Druga i sedma tačka Dnevnog reda su takođe usvojene.

Sjednica je završena nakon razmatranja osme tačke Dnevnog reda, a ostale tačke iz Saziva će biti razmatrane na 22. Sjednici Skupštine opštine Modriča.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

DRUGI PRILOG: Glas Regije (SRNA)

Usvojena odluka o raspuštanju kolektivnog centra

21 Sjednica SO Modriča-SRNAMODRIČA – Skupština opštine Modriča usvojila je danas odluke o stambenom zbrinjavanju korisnika kolektivnog centra i alternativnih smještaja i o osnivanju fonda socijalnog stanovanja u okviru projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja u BiH”.

Koordinator ovog projekta Mustafa Alikadić rekao je odbornicima da je uslov Razvojne banke Savjeta Evrope za dodjelu kreditnih sredstava usvajanje odluka kojima će biti definisano osnivanje, korištenje, upravljanje, kriterijumi, postupak za dodjelu, vlasništvo, zabrana otkupa i druga ograničenja nad objektima socijalnog stambenog zbirnjavanja.

On je istakao da je za izgradnju stambenih jedinica u Modriči sa kompletnim namještajem za stanovanje obezbijeđeno 800.000 evra.

– Na području Modriče biće izgrađene dvije stambene zgrade sa ukupno 36 stambenih jedinica, od kojih 21 za smještaj korisnika kolektivnog centra Kladari Donji i 15 stambenih jedinica u koje će biti smješteni korisnici alternativnih smještaja na prostoru opštine – rekao je Alikadić.

Opština Modriča će obezbijediti zemljište ukupne površine 6.206 metara kvadratnih, građevinsku i projektnu dokumentaciju, te prateću infrastrukturu.

Stambene jedinice biće u vlasništvu opštine, bez mogućnosti prodaje ili otkupa.

Skupština je većinom glasova odbornika usvojila Izvještaj o radu načelnika opštine u 2014. godini i Odluku o grobljima i pogrebnoj djelatnosti.

Načelnik opštine Mladen Krekić rekao je da je prošla godina bila izuzetno teška za funkcionisanje i rad lokalne uprave, ali su uspjeli realizovati sve planirane aktivnosti.

Krekić je istakao da su uz pomoć Vlade Republike Srpske, te brojnih donatora, ublažene posljedice katastrofalnih poplava, da je budžet ostvaren u planiranom iznosu, a zabilježen je i porast investicija u oblasti građevinarstva.

Prema podacima UNHCR-a, na području BiH ima 150 alternativnih centara, od kojih će kroz Projekat “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja” biti zatvoren 121.

Da bi ovo bilo ostvareno, potrebno je izgraditi 181 zgradu sa stambenim jedinicama za 2.100 porodica sa preko 8.500 članova.

Izvor: Glas Regije (SRNA)

Video koji slijedi nije u sklopu prednjih priloga, ali mi ga prilažemo kao dopunu informacije. Video je od TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...