Home / NOVOSTI / SVIJET / Potresne slike iz Donjecka zasutog paljbom

Potresne slike iz Donjecka zasutog paljbom

Najmanje jedna osoba poginula je a 10 je ranjeno u intenzivnoj artiljerijskoj paljbi tokom protekle noći u Donjecku, javio je Asošijeted pres, pozivajući se na izjavu predstavnika gradskih vlasti Maksima Rovinskog, dok ukrajinski Štab za antiterorističku operaciju nastavlja ofanzivu usmjerenu na “stezanje obruča” oko tog grada na istoku Ukrajine.

Izvještači američke agencije čuli su 25 snažnih eksplozija u centru Donjecka tokom perioda od pola sata.

Ranije su donjecke gradske vlasti saopštile da je intenzivna paljba iz teškog naoružanja počela oko četiri sata ujutro po lokalnom vremenu.

Izvještač Ruske informativne agencije (RIA) Novosti navodi da sudeći po zvuku, granate padaju iz pravca aerodroma Donjecka, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, a pripadnici proruskih snaga odgovaraju artiljerijskom vatrom po aerodromu, selu na sjeveru Avdejevka i sela Peski na severozapadu gdje se nalaze pozicije ukrajinskih snaga.

U Kijevskom rejonu grada Donjecka djelimično su srušene jedna kuća i dio poliklinike, a kod bolnice je ranjena jedna žena.

U noćnoj paljbi oštećena je gasna podstanica i bez napajanja je ostalo 19 transformatora.

“Nemirno je protekla noć 9. na 10. avgust, periodično su se u cijelom gradu čuli zvuci plotuna i automatske paljbe”, navele su gradske vlasti Donjecka na njihovom sajtu.

RIA Novosti navodi da je Donjeck pod svakodnevnom artiljerijskom paljbom i da naročito stradaju sjeverni dijelovi grada (kao što je Kijevski rejon) koji se nalazi prema aerodromu, kao i južni (Petrovski i Kirovski), koji su bliži pozicijama ukrajinskih snaga.

Pretpostavlja se da se upravo tu priprema ulazak “snaga za sprovođenje antiterorističke operacije na teritoriju grada”.

Ukrajinska agencija UNN javila je da su tokom noći snage “antiterorističke operacije” nastavile ofanzivu usmjerenu na “sužavanje obruča” oko Donjecka i da su nanijeli niz udara po pozicijama proruskih snaga.

Pres centar Štaba navodi da je “uništena velika količina borbene tehnike i žive sile terorista”, kao i da se “u redovima terorista uočava panika i haos” a “uočavaju masovni slučajevi dezerterstva”.

Po podacima donjeckih vlasti u tom gradu svakodnevno od artiljerijske vatre strada između jednog i šest civila, a ima mnoštvo ranjenih, prenosi RIA Novosti, dok AP ističe da je najmanje 300.000 žitelja tog milionskog grada pobjeglo od kako je eskalirao sukob.

Agencije su prenijele i izvještaj specijalne monitoring misije poslije posjete gradu Šahtjorsku, 57 kilometara istočno od Donjecka, da su posvuda vidljivi tragovi granatiranja i da im grad u kom živi približno 60.000 ljudi izgleda potpuno pust.

Lokalni stanovnici grada u kom su protekle nedjelje vođene oštre borbe, rekli su članovima misije da je vode za piće bilo samo tokom dva sata dnevno, a da gasa i struje nema od 27. jula.

UNN prenosi saopštenje gradskih vlasti drugog regionalnog centra na istoku, Luganska, po kom situacija ostaje nepromjenjena – osmi dan nema svjetla, vode, ne funkcionišu mobilna i fiksna telefonija.

“Prema informaciji lokalnog stanovništva, na grad se i dalje puca”, saopštile su vlasti Luganska, dodajući da većina prodavnica i dalje ne radi, da su zatvorene banke i da radi samo nekoliko apoteka, navodi ukrajinska agencija.

Izvor: Nezavisne novine (link)

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...