Home / NOVOSTI / MODRIČA / Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović boravila u Modriči

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović boravila u Modriči

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović sa saradnicima boravila je 12. avgusta 2014. godine u Modriči i u zgradi Opštine održala sastanak sa načelnikom opštine Mladenom Krekićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku je razgovarano o različitim temama vezanim za lokalnu zajednicu. Glavna tema su bile protekle poplave, posledice i saniranje posledica od poplava. Načelnik Krekić je upoznao predsjednicu Cvijanović sa opštim stanjem u lokalnoj zajednici. Razgovaralo se i o opremanju petorazredne škole u Modriči 5 i projektu slivne mreže u Modriči koji je veoma značajan za grad.

U izjavi za medije načelnik opštine Mladen Krekić je rekao: „Ovaj sastanak koji smo održali u Opštini Modriča je veoma značajan. Razgovarali smo o vrlo vrijednim projektima. Neizbježan je bio i razgovor o poplavama koje su bile, podjeli i pravednosti podjele vaučera. To je predsjednicu najviše interesovalo, da li ima zloupotreba, da li su ljudi zadovoljni sa ovim što se učinilo, a učinilo se mnogo kada je u pitanju pomoć. Srž razgovora su protekle poplave gdje smo mi napravili jednu analizu. Razgovarali smo o projektima koje bi trebalo uraditi u narednom periodu uz saglasnost Vlade Republike Srpske. Mi smo aplicirali  projekat slivne mreže u gradu Modriča koji je za nas veoma bitan i o tome smo razgovarali. Ovim razgovorom smo u stvari započeli jednu veoma bitnu aktivnost za nas. Vođen je razgovor i o drugim projektima vezanim za lokalnu zajednicu poput petorazredne škole u Modriči 5 kao i uopšteno o stanju u lokalnoj zajednici što je predsjednicu posebno interesovalo. Mi smo iznijeli pravo stanje kakvo je u opštini Modriča koje nije tako ni loše ali nije tako ni dobro, dakle mislim da smo u nekoj sredini.“

„Mislim da opština Modriča spada u red boljih opština, funkcionalnijih jer imam priliku da uporedim i obilazim sve opštine širom Republike Srpske. Situacija vezana za saniranje od posledica poplava, mislim da tu dobro napredujemo ali ima dosta posla. Definitivna opredijeljenost kada je u pitanju realizacija ovog velikog projekta kanalizacije odnosno slivne mreže za koji cijenimo da je ukupna vrijednost 2,5 miliona KM. Projekat bi mogao da se priključi ostalim opštinama koje su u fazi realizacije takvog projekta u okviru velikog projekta Vodovod i kanalizacija. Svakako da će ići podrška ministarstava i Vlade u cjelini da se to realizuje. Razgovarali smo o školi i potrebno je da se sada što hitnije obezbijede sredstva da bi mogli da završimo opremanje. Dogovor je postignut između ministra prosvjete i ministra finasija na koji način ćemo to riješiti na zadovoljstvo učenika, roditelja, nastavnog kadra ali evo i načelnika koji se zalagao da se to desi. Bilo je dosta ozbiljnih tema ali Opština Modriča spada u red stabilnijih opština, zadovoljstvo je što je to tako i zadovoljstvo je što ćemo zajedno realizovati te neke vrijedne projekte,“ izjavila je predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović.

Predsjednica Cvijanović se osvrnula i na probleme kojih je bilo po pitanju realizacije vaučera: „Kada je u pitanju realizacija vaučera bilo je određenih problema ali smo ih prevazišli. Ti problemi su bili i očekivani s obzirom da smo prvi put kreirali jedan sistem te vrste podrške, vidite da u regionu nema nigdje takve priče. Ono što se pojavilo kao problem nisu sami vaučeri. Distribucija vaučera je išla dinamikom kako je to bilo realno, aktivirani su uređaji, dakle čitači i postterminali i sve je to profunkcionisalo. U jednom momentu se pojavio strah kod privrednih subjekata da neće imati dovoljno sredstava, čekajući da se naplate od strane Fonda solidarnosti, da neće imati dovoljno novca za repromaterijal i sve ono što je potrebno da bi organizovali svoju proizvodnju i svoje poslovne aktivnosti. Pronašli smo rješenje sa bankama u smislu otkupa potraživanja tako da smo mi i banke ti koji ćemo regulisati sve ono što Fond treba da reguliše prema njima a da će naši privredni subjekti imati na raspolaganju novac odmah i da će moći da izvršavaju sve svoje obaveze. Dakle, riješili smo taj problem. On je bio realan ali smo mi morali prvo da vidimo koji je to broj subjekata koji u tome zaista učestvuje. Sad su ohrabreni i oni koji su bili na određen način skeptični. Zadovoljna sam time, to ide dobro, bitno je da ima dovljno robe, bitno je da trgovci i poslodavci ne zloupotrebljavaju situaciju i ne podižu cijene,“ rekla je predsjednica Cvijanović .

Nakon sastanka u opštini delegacija je posjetila privredno preduzeće Tesla u Miloševcu.

 

Izvor: Zvanična stranica administrativni službe opštine Modriča (link)

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...