Home / NOVOSTI / REGIJA / Otvorena manifestacija Dani Srpske u Srbiji

Otvorena manifestacija Dani Srpske u Srbiji

BEOGRAD – Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” svečano je otvorena večeras u Kolarčevoj zadužbini, uz zajedničku poruku predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Srbiju i RS bez obzira na granice povezuju narod i kultura.

“Večeras ćemo videti deo sebe i srpske kulture sačuvane na teritoriji Republike Srpske… Okupili smo se da se ne raziđemo, iako će neki od nas u povratku prelaziti granicu, ali granica ne može da zaustavi vreme, pripadnost, prošlost, kulturu”, izjavio je Nikolić.

Ipak, napomenuo je on, granicu prelazi tijelo, “ali telo je kvarljivo, a duh ostaje”.

“Hvala na prilici da vam kažemo da ćete pevati naše pesme i pričati naše priče”, kazao je Nikolić.

Zahvalivši predsjedniku Nikoliću i Srbiji na posvećenosti iskazanoj prema RS, Dodik je rekao da RS bez toga “sigurno ne bi bila svoj na svome”.

“Srbija i Republika Srpska nikada nisu odustale jedna od druge. Znamo da je ovo adresa na kojoj možemo da nađemo braću i razumjevanje”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbija danas nesumnjivo pokazuje svoje pravo i očekivano lice – da RS primi otvorenog srca.

“Vjerujem da RS ovdje svakodnevno živi, kao što i Srbija dan i noć živi u RS”, rekao je Dodik i dodao: “Mi smo zagledani u Srbiju, da bude jaka i sposobna jer smo samo tako i mi jaki i najbolji”.

Otvaranju manifestacije u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine prisustvovali su i predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, veliki broj ministara u Vladi Srbije, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i  drugi visoki zvaničnici iz RS, kao i predstavnici SPC, medija, ali i obični građani.

“Dani Srpske u Srbiji” svečano su večeras otvoreni koncertom Banjalučke filharmonije i u Beogradu će trajati narednih pet dana, a u Novom Sadu 9. i 10. septembra, uz bogat kulturno-umjetnički program, s ciljem da se što kvalitetnije predstave potencijali RS iz oblasti privrede, kulture, nauke, umjetnosti, prosvete…

Ovo je druga godina zaredom da RS organizuje ovakvu manifestaciju u Srbiji.

U okviru “Dana Srpske u Srbiji” biće održan i Poslovni forum RS i Srbije, u prisustvu zvaničnika dveju vlada, a cilj je pokretanje konkretnih poslovnih projekata.

Koncert Banjalučke filharmonije na otvaranju “Dana Srpske”

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” svečano je otvorena večeras u Kolarčevoj zadužbini koncertom Banjalučke filharmonije u prisustvu predsjednika Srbije i Republike Srpske Tomislava Nikolića i Milorada Dodika i brojnih visokih zvanica.

Banjalučka filharmonija nastupila je pod dirigentskom upravom mlade umjetnice Vanese Kremenović, koja je sa puno emocija i energije povela orkestar u lijepu i svečanu muzičku priču.

Prepuna sala Kolarca, visoke zvanice, publika u kojoj su pored predsjednika, ministara, akademika i nekadašnjih profesora bili obični građani, ganuti i sa ponekom suzom u očima, pokrenuli su mlade muzičare da daju ono najbolje od sebe.

Potresno je izvedena svečana pesma “Moja republika” autora Mladena Matovića posvećena Republici Srpskoj ali sa ništa manje umjetničkog žara uvertire i arije iz opusa svjetskih operskih velikana Žorža Bizea, Ðuzepa Verdija, Sergeja Rahmanjinova, Ðakoma Pučinija, Alfreda Katalanija, Antonjina Dvoržaka, Sen Sansa.

Na programu svečanog koncerta bio je nezaobilazni “Marš na Drinu” Stanislava Biničkog u godini kada se obilježava sto godina od početka Prvog svjetskog rata.

Kao solisti nastupili su operski pjevači soprani Snežana Savičić Sekulić, Miljana Brezičanin, Lidija Pajić i tenor Aleksandar Saša Petrović.

Kremenović je diplomirala i magistrirala na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi jedne od najpoznatijih dirigenata u regionu Darinke Matić Marović, koja je među najzaslužnijim umjetnicima iz Srbije koji su u Banjaluci pokrenuli visokoškolsko muzičko obrazovanje.

Kremenović je šef dirigent i jedan od osnivača Banjalučke filharmonije, a od 2002.godine pedagog na ustanovi u kojoj se školovala.

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” trajaće narednih pet dana, a u Novom Sadu 9. i 10. septembra, uz bogat kulturno-umjetnički program: izložbe radova najboljih studenata Akademije umjetnosti iz Banjaluke i Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja, književno-muzičke večeri pod nazivom “Zvuci i glasovi Srpske”, pozorišne predstave, promocije knjiga i mnogo drugih sadržaja.

Biće predstavljeni turistički potencijali RS, kao što su adrenalinski turizam, banje, nacionalni parkovi Kozara i Sutjeska, Jahorina, Foča, Banjaluka.

Prvi put ove godine “Dani Srpske” održaće se 9. i 10. septembra i u Novom Sadu, gdje će biti promovisan “Pravopis srpskog jezika, ijekavski izgovor” u izdanju Matice Srpske.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...