Home / IZBORI 2014 / Izbori 2014: Glasački listići stižu na adrese registrovanih u inostranstvu

Izbori 2014: Glasački listići stižu na adrese registrovanih u inostranstvu

Upućujemo glasače koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu, a koji imaju lične karte sa prebivalištem na prostoru entiteta RS, da Centralna izborna komisija već nekoliko dana šalje glasački materijal za sve uspješno registrovane u našoj dijaspori.

VAŽNO 1
Glasači će dobiti ili su već dobili glasački materijal koji se između ostalog sastoji od dvije koverte, uputstva za glasanje i četiri glasačka listića. Molimo da posebnu pažnju obratite na to da se glasati može iskjučivo za:

  • Prvi glasački listić – Predsjedništvo BiH – glasači će birati člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, te će na listi moći označiti ime samo jednog od njih;

  • Drugi glasački listić – Predstavnički dom PSBiH – na drugom glasačkom listiću birači će se odlučiti za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Važno je zapamtiti da se na ovom listiću može označiti križićem samo jedna stranka ili koalicija, odnosno jedna stranka i jedan ili više kandidata koji se nalaze unutar liste te stranke. 
  • Treći glasački listić – Narodna skupština Republike Srpske – popunjava na isti način kao i drugi, odnosno tako što će birači označiti samo jednu stranku/koaliciju na listi ili pak jednog ili više kandidata koji se nalaze u toj stranci/koaliciji.
  • Četvrti glasački listić – Predsjednik i potpredsjednik RS – listić je važeći ako sadrži označeno ime samo jednog od navedenih kandidata.

 

VAŽNO 2
Pri slanju ispunjenih glasačkih listića potrebno je voditi računa o privatnosti svake pošiljke i čuvanja tajnosti glasa, pa se glasački listići stavljaju u jednu kovertu koja se onda stavlja u drugu kovertu koja se šalje poštom.

VAŽNO 3
Važno je znati da svaki član porodice mora odvojeno slati ispunjene glasačke listiće, budući da bi zajedničko slanje značilo za sve poslane da su nevažeći. Dakle, ako ste dobili glasački materijal za tri različite osobe u jednoj kući, onda morate i poslati tri koverte sa glasačkim listićima za svaku osobu posebno.

Po slanju ispunjenog glasačkog listića kontaktirajte Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine te informišite o slanju istog.
Mjeseci posla, najviše aktivista Prvog marta, na terenu širom bh. dijaspore donijeli su zaustavljanje opadanja broja registrovanih u svijetu. U odnosu na 12 hiljada koji su glasali na prošlim Općim izborima za prostor entiteta RS, smatramo da, ukoliko registrovani provedu proces uspješno, možemo ovaj broj udvostručiti.
Pred našim ljudima u inostranstvu je velika odgovornost. Glasanjem ili neglasanjem, odgovornim ili neodgovornim odnosom prema procesu, vi zapravo utvrđujete svoj stav prema Bosni i Hercegovini. Za one kojih nema, za generacije koje će tek doći.

Autor: Asmir Bungur

Izvor: Tarevci.info

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Đokić: Usmjeriti pažnju na energetiku

DERVENTA – Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić poručio je večeras u Derventi da je potrebno usmjeriti daleko više pažnje u oblast energetike i agrarne privrede, te da to mora ...