Home / MAGAZIN / KULTURA / Odlazak vječnog dječaka i velikog umjetnika *(VIDEO)

Odlazak vječnog dječaka i velikog umjetnika *(VIDEO)

Zagreb – Cijeli region potresla je tužna vijest. Legendarni kantautor Arsen Dedić izgubio je svoju životnu bitku u 78. godini.

Slavni umjetnik preminuo je u ponedjeljak uveče u bolnici u Zagrebu. Dedić je prije više od dvije nedjelje hospitalizovan zbog sepse, nakon što mu je prethodno ugrađen vještački kuk. Posljednjih dana mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo i otkazali su mu bubrezi.

Arsen Dedić je rođen u Šibeniku 1938. godine od oca Jovana i majke Veronike. U Zagrebu se upisao na Pravni fakultet koji je napustio 1959, a u istom gradu se upisao na muzičku akademiju, na kojoj je diplomirao 1964. Gotovo cijeli svoj život je pisao pjesme, pa je nekako logično bilo što se sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka otisnuo u kantautorske vode.

Prvi album “Čovjek kao ja” objavljuje 1969. godine, a od tada je snimio na desetine ploča. Njegov muzički stil se može opisati kao mješavina mediteranske pop muzike, šansone i džeza. Šezdesetih je nastupao na mnogim festivalima pop muzike u bivšoj Jugoslaviji. Pored poezije i muzike, amaterski se bavio slikarstvom.

Objavio je na desetine knjiga, zbirki pjesama. Pisao je muziku za pozorište, film, televiziju i reklame. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a jedna od najznačajnijih je ona iz Sanrema 1982. za autorsku šansonu.

Muzički pečat Arsena Dedića, koji je ostavio na muzičku scenu bivše Jugoslavije, je ogroman. Nećete pogriješiti ako kažete da ono šta su Šarl Aznavur, Žak Brel, Leonard Koen, Serž Gejnzbur i Skot Voker predstavljali za svjetsku, to je Arsen bio za muzičku scenu dvadesetdvomilionske SFRJ.

Bio je prvi umjetnik, koji je na ovim prostorima premijerno ukazao na to da ozbiljan pristup muzici koju smo nekada zvali “zabavnom” može biti ne samo cijenjen od kritičara, kojih, kad je počinjao, praktično nije bilo. Arsen je bio i prihvaćen od dovoljno široke publike da sa svojim “tihim obrtom” uspješno opstane na estradi, na čijem je rubu djelovao pedesetak godina.

Njegov opus ne samo da je opsežan nego je i često kvalitativno debelo iznad savremenika i onih koji su kasnije krenuli njegovim stopama. On je sa neopisivom lakoćom djelovao u rasponu od šansone, kancone i džeza, preko dalmatinske pisme i zagorske popevke, do politički intoniranih kompozicija na rubu autorskog roka i muzike za film, TV serije i pozorište.

Osim publike i kritike, Arsena su poštovale i voljele i njegove kolege, od kojih su ga mnogi smatrali svojim idolom.

Iza sebe je ostavio suprugu Gabi Novak, sina Matiju i kćerku Sandru.

Sahrana Arsena Dedića održaće se u Zagrebu, daleko od očiju javnosti u krugu porodice, jer je to bila njegova želja.

Inspiracija

Bez njega bi teško bilo zamisliti cijeli niz kantautora, šansonjera, autora zabavne muzike, pa i lidera rok bendova koji su mu ostajali dužni čak i kad mu naizgled stilski i sadržajno nisu dugovali ništa. I ko god da se u muzici latio pera, nešto mu je na ovaj ili onaj način dugovao, ako ništa drugo onda činjenicu da je upravo on otvorio jednu cijelu nišu koja u jugoslovenskoj muzici do njegove pojave nije ni postojala.

 

Albumi

Najznačajniji Dedićevi albumi su: “Vraćam se”, “Provincija”, “Kino Sloboda”, “Tihi obrt”, “Ministarstvo”, te izdanja izabranih pjesama: “Arsenal”, “Najbolje od Arsena” i “Herbar”. Napisao je muziku za dvadesetak filmova (“Živa istina”, “Vlak u snijegu”, “Godišnja doba”, “Glembajevi”, “Stela”, “Misterij Mimara”…), TV serije i drame (“U registraturi”, “Prosjaci i sinovi”, “Zlatna nit”, “Punom parom”, “Jedrima oko svijeta”, “Samac”, “Pjetlov kljun”…) i pozorište (“Skup”, “Hamlet iz Mrduše Donje”, “Diogeneš”, “Maestro” i “Margerita”, “Tena”…).

Banjaluka

– Volim Banjaluku, nemam šta da glumim. Pjevao sam ovdje još prije 50 godina. Tu sam dolazio, bilo mi je milo. Onda je i Matija želio doći. Prijatni su ljudi ovdje – rekao je Arsen Dedić 2012, kada je zajedno sa sinom Matijom svojom pjesmom uveličao manifestaciju “Ličnost godine 2012” u organizaciji “Nezavisnih novina”.

 

NAJPOZNATIJE DEDIĆEVE PJESME:

 

DJEVOJKA IZ MOGA KRAJA

SVE ŠTO ZNAŠ O MENI

AMIGO

ODLAZAK

SVE TE VODILO K MENI

O, MLADOSTI

ZBOGOM

19.08.2015 05:45 | Mirna Pijetlović

Izvor: Glas Srpske

Dva videa koja slijede nisu u sklopu prednjeg priloga, ali iste dodajemo  kao dopunu informacije.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...