Home / NOVOSTI / SVIJET / Proglašeno vanredno stanje u Makedoniji, migranti blokirali granicu sa Grčkom!

Proglašeno vanredno stanje u Makedoniji, migranti blokirali granicu sa Grčkom!

Više od 4.000 migranata blokiralo je međunarodnu prugu Solun-Skoplje, dok su na grčkoj teritoriji već zaglavljena dva teretna i jedan putnički voz. Moguće angažovanje vojske

SKOPLjE – Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i severnom delu granice zbog povećanog talasa migranata, što otvara mogućnost angažovanja makedonske vojske, saopštio je danas portparol MUP-a Ivo Kotevski.

Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da međuinstitucionalno koordinaciono telo svakodnevno prati stanje sa ilegalnim migrantima koji nameravaju da uđu na teritoriju Makedonije iz susedne Grčke i u skladu s tim prave analize radi spremnosti da odgovori na svaki mogući način.

Kotevski je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve veći intenzitet tranzita preko tzv. balkanskog migracionog koridora bilo procenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa gde su registrovani masovni ilegalni prolasci sa grčke strane.

“Očekujemo da će angažovanje vojske dati rezultate u dva pravca. Prvo, da se poveća bezbednost i spokoj lokalnog stanovništva i drugo, da se obezbedi sveobuhvatniji pristup u tretmanu lica koja su izrazila nameru da zatraže azil u Republici Makedoniji u skladu sa kapacitetima i preporukama konvencija čiji je potpisnik i Republika Makedonija a koje se trudimo da dosledno poštujemo”, rekao je Kotevski.

On je naglasio da će za postupanje prema odluci vlade biti formiran glavni štab pri Centru za upravljanje kriznim situacijama koji treba da pripremi akcioni plan i da realizuje predviđene aktivnosti.

Inače, više od 4.000 migranata blokiralo je međunarodnu prugu Solun-Skoplje, dok su na grčkoj teritoriji već zaglavljena dva teretna i jedan putnički voz, preneli su makedonski mediji.

U izveštajima se terena se navodi da u bezgraničnom prostoru najmanje 3.000 izbeglica čeka da uđe u Makedoniju, a očekuje se i povećanje tog broja.
TV Plusinfo tvrdi da su granični prelazi između Makedonije i Grčke zatvoreni za izbeglice, te da su duž graničnog prelaza raspoređeni specijalci kako bi kontrolisali situaciju.

Pripadnici policije, kako se navodi, sprečavaju veće grupe migranata da pešice krenu ka Đevđeliji.

Pristižu i pripadnici grčke pogranične policije koja makedonske policijske strukture obaveštava o stanju sa njihove strane granice.

Iz minuta u minut migranti osvajaju po metar prostora kako bi ušli u zemlju.

Veliki je broj mladih, starosti od 20 do 30 godina koji, kako su prijavili žele da odu u EU.

AMBASADA SRBIJE: NIKO OD SRBA NIJE KONTAKTIRAO AMBASADU

Ambasadorka Srbije u Makedoniji Dušanka Divjak-Tomić izjavila je povodom pojačanih mera bezbednosti na makedonsko-grčkoj granici zbog migrantske krize da ambasada Srbije nema informacije da je iko od srpskih državljana koji kroz Makedoniju idu u Grčku ili se vraćaju iz te zemlje na granici imao problema.

“Nemamo informacije da je bilo ko imao problema. Čak i na graničnim prelazima, migranti su neprimetni, oni se prevoze autobusima i drugim sredstvima do Đevđelije, do voza. Imamo čak neke kolege koje su ovih dana bile na odmoru i niko nije primetio nikakve probleme,” rekla je ambasadorka u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Ona se ogradila da još nema najsvežije informacije o novonastaloj situaciji ali je izrazila uverenje da bi se naši građani sigurno javili ambasdi da imaju problema.

“Mislim da je put prohodan, jer ni do sada nije bilo problema,” navela je ona.

Izvor: Novosti

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...