Home / NOVOSTI / SVIJET / Njemačka privremeno suspendovala Šengen

Njemačka privremeno suspendovala Šengen

BERLIN – Njemačka uvodi privremeno kontrole na granici, a ova odluka će odmah stupiti na snagu, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Njemačke Tomas de Mezijer, dok se ta država bori sa pritiskom rekordnog priliva izbjeglica.

“Njemačka privremeno ponovo uvodi kontrole… duž unutrašnjih granica (Evropske unije). Fokus će u početku biti na granici s Austrijom”, rekao je Mezijer na konferenciji za novinare.

“CIlj ovih mjera je da se ograniči trenutni priliv u Njemačku i povratak standardnim procedurama kada ljudi ulaze u zemlju”, kazao je Mazijer. “To je, takođe, hitno neophodno iz bezbjednosnih razloga.”

Potez Njemačke je u suprotnosti sa principima Šengenske zone, koja dopušta slobodu kretanja između mnogih evropskih država.

Ipak, ovaj sporazum dozvoljava privremenu suspenziju.

“Osim toga, Berlin više neće dozvoljavati izbjeglicama da izaberu koja evropska država će ih primiti”, istakao je Mazijer. “Tražioci azila moraju da shvate da ne mogu da biraju države u kojima traže zaštitu.”

Prema pravilima EU, prva zemlja ulaska obavezna je da rješava zahtjev tražioca azila, ali je Njemačka ranije u praksi odbacivala ovo pravilo u slučaju izbjeglica iz Sirije, prenosi AFP.

Željeznički saobraćaj između Njemačke i Austrije suspendovan je već 12 sati.

Iz njemačke željezničke službe je saopšteno da će željeznički saobraćaj sa+ Austrijom biti obustavljen do 5 sati ujutro u ponedjeljak.

Austrijska vlada trenutno se sastaje kako bi razgovarala o načinima za rješavanje ove situacije, javio je BBC.

Prve provjere

Njemački policajci izvršili su prve provjere pasoša na granici s Austrijom, poslije, kako navodi AFP, šokantne objave Berlina da uvodi privremeno kontrole na granici kako bi se zaustavio masovan priliv izbjeglica.

AFP prenosi da je na prelazu Frajlasing zaustavljeno troje sirijskih izbjeglica kojima su policajci pregledali papire.

Na stotine njemačkih policajaca mobilisano je da bi sprovodili kontrolu granice, saopštio je večeras portparol njemačke federalne policije.

“Mobilišemo na stotine policajaca”, rekao je agenciji AFP portparol poslije objave Berlina da Njemačka uvodi privremeno kontrole na granici.

Junker odobrava zatvaranje njemačkih granica

Izvršno tijelo EU reklo je kako je izgleda zakonski opravdano što je Njemačka ponovo uvela kontrolu granica, posebno na svojoj granici prema Austriji, te reklo kako to pokazuje potrebu da se države EU usuglase oko pristupa izbjeglicama.

“Privremeno ponovno uvođenje graničnih kontrola između država članica je izuzetna mogućnost, izričito predviđena i regulisana Zakonikom o šengenskim granicama u slučaju kriznog stanja”, rekla je Evropska komisija u saopštenju. “Trenutno stanje u Njemačkoj, na prvi pogled, izgleda da je stanje na koje se odnose ovi propisi.”

Dodala je kako će razmatrati stanje te da je cilj povratak na normalno stanje bez graničnih kontrola između zemalja članica Šengenske zone “što je prije moguće”.

“Današnja njemačka odluka naglašava hitnost postizanja saglasnosti o mjerama koje je predložila Evropska komisija kako bi nadzirala izbjegličku krizu”, objavila je Komisija.

Predsjednik Komisije Žan-Klod Junker, koji je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kratko prije nego je njena vlada objavila odluku o kontroli granica, vrši pritisak na istočnoevropske zemlje, koje se opiru, da prihvate Komisijine prijedloge o preraspodjeli azilanata.

Junker je u nedjelju razgovarao i s čelnicima Mađarske, Češke i Slovačke nastojeći prekinuti njihov kolektivni otpor njegovom planu prije nego što ih razmotre ministri unutrašnjih poslova zemalja EU na vanrednom sastanku u ponedjeljak u Briselu.

Orban pozdravio odluku o uvođenju granične kontrole

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je odluku Njemačke da uvede privremene granične kontrolu.

Orban je za njemački “Bild” istakao da je ta mjera bila neophodna “kako bi se zaštitile njemačke i evropske vrijednosti”.

“Razumijemo odluku Njemačke i željeli bismo da izrazimo našu solidarnost”, rekao je mađarski premijer.

Orban je naveo da ovo treba da bude samo prvi korak jer što prije moguće treba zaštiti i grčke granice.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...