Home / NOVOSTI / HRONIKA / Modriča: Ne smeju u kuće, a nemaju gde

Modriča: Ne smeju u kuće, a nemaju gde

Zbog opasnosti od klizišta na brdskom području Modriče doneta odluka o iseljenju 18 porodica koje su najugroženije. Pomeranje zemlje ugrozilo i crkvu Svetog Stefana i groblje “Njivice”

Meštani brdskog dela Modriče još se nisu oporavili od posledica prošlogodišnje stihije, a već su ih zadesile nove nevolje. Sada je urbanističko-građevinski inspektor opštine Modriča, zabranio boravak stanarima u 18 kuća, i to zbog stepena oštećenja tih objekata.

Najteža situacija je u selu Koprivna gde je klizište samo u zaseoku Brgule oštetilo 11 kuća od kojih je u osam zabranjeno stanovanje.

Osim u Koprivni rešenjem je inspektor zabranio boravak u vlastitim kućama po dvema porodicama u Krečevljanima, Babešnici i Dugom Polju, a po jedna ne može boraviti u svojoj kući u Vranjaku, Koprivnskoj Trebavi, Skugriću i Tolisi.

Ali, i pored rešenja o zabrani petočlana porodica Slavke Vujić primorana je da strahujući stanuje u oštećenoj kući sa unučićima, dvogodišnjom Slavicom i šestogodišnjim Mićom.

– Ja moram ovde da živim jer nemam gde, a živim pod stalnim strahom. Kiše i vetrovi nam ne daju da spavamo, a i klizište je veće nego što je bilo – priča Slavka.

Klizište površine od 200 hektara uništilo je meštanima zaseoka Brgule sve što su za života stekli. Od 11 vlasnika kuća za ovih osam meseci dvoje je umrlo. Komšije Mara Vujić i Žarko Vujić nisu mogli da izdrže saznanje da su ostali bez ognjišta.

– Mog oca koji je imao 60 godina je sve to razbolelo.Stanovali smo kod komšija, ali moj otac je stalno obilazio oko kuće, patio je i to je sigurno doprinelo njegovoj smrti – kaže Žarkova ćerka Danka.

OPASNOST Padavine su proteklog maja i juna izazvale u ovom kraju više od 100 klizišta na kojima su 53 kuće totalno ili delimično oštećene. I dalje su direktno ugrožene 43 kuće.

Šezdesetšestogodišnji Vaso Vujić ima još snage i počeo je da gradi novu kuću zahvaljujući rođaku Teodoru Vasiljeviću koji mu je poklonio plac.

– Što sam imao neke zalihe koju sam čuvao za crne dane potrošio sam i salio temelje za novu kuću. Sad stojim, gledam ovo, ne mogu dalje jer nemam sredstava – kaže Vaso.

Meštani pokazuju rešenja inspektora od 6. februara ove godine i čude se jer u njima nema obrazloženja već samo naredba o iseljenju.

U opštini Modriča pokušavaju da iznađu način da se pomogne ovim ljudima.

– Fond solidarnosti RS i UNDP će da finansiraju postvaljanje montažnih objekata za te porodice. Ti objekti će biti 36 do 60 kvadrata u zavisnosti od broja članova domaćinstva. Opština će obezbediti plac, infrastrukturu i sve potrebne dozvole – kaže Jovan Mišić, načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno–komunalne poslove opštine Modriča.

Ugroženi meštani Koprivne kažu da su do sada jedinu pomoć dobili od Koprivljana zaposlenih u Švajcarskoj od po 350 maraka.

Klizišta ne ugrožavaju samo kuće nego i druge objekte. Tako je veliko klizište ugrozilo groblje “Njivice” i crkvu Svetog Stefana na tom groblju u selu Vranjak.

BRDO “KRENULO” I U BRČKOM

BRČKO – Dugotrajne kiše na području sela Rašljani, na severnim obroncima Majevice, pokrenule su novo klizište, zbog čega su nadležni u Brčkom izdali nalog za iseljenje tri porodice, ugrožene brdom iznad njihovih kuća. Po rečima Uroša Vojinovića, šefa Odeljenja za javnu bezbednost u brčanskoj vladi, celo područje Rašljana je vrlo problematično. – Izvođenje radova u Rašljanima sad je nemoguće zbog toga što budžet još nije usvojen i nema novca, a moramo sačekati da se teren stabilizuje, isuši, jer je zemlja natopljena vodom – pojasnio je Vojinović. M. D.

Autor: Vid Blagojević

Izvor: Večernje novosti

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...