Home / NOVOSTI / SVIJET / Junker: EU ne može da dozvoli da joj odnose sa Moskvom diktira Vašington

Junker: EU ne može da dozvoli da joj odnose sa Moskvom diktira Vašington

PASAU – Evropa mora da popravi veze sa Rusijom i ne sme da dozvoli da o tome odlučuje Vašington, izjavio je danas predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.EU se prošle godine priključila SAD u uvođenju sankcija Moskvi nakon pripajanja Krima Rusiji, da bi sankcije dodatno pooštrila nakon intenziviranja sukoba na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

Veze Moskve i Zapada dodatno su oslabljene nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin otpočeo bombardovanje u Siriji. Moskva tvrdi da njeni avioni gađaju ciljeve Islamske države, dok Zapad veruje da su meta protivnici sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Junker navodi da tenzije moraju biti ublažene, iako taj stav nije preterano popularan.

“Moramo načiniti napore da ostvarimo praktične odnose sa Rusijom. To možda ne zvuči privlačno, ali to se mora uraditi, ovako dalje ne može”, rekao je predsednik EK.

Američki predsjednik Barak Obama je prošle nedjelje optužio ruskog kolegu Putina da tokom vazdušnih napada u Siriji ne pravi razliku između terorističkih grupa i umjerenih pobunjeničkih snaga s legitimnim interesima u dogovorenom okončanju građanskog rata.

Obama je ocjenio da je ruska vojna umješanost u Siriji vežba samoodbrane koja će udaljiti sirijski sukob od rješenja.

Junker, međutim, navodi da Evropa mora da ima drugačiji pristup.

“Rusija mora da bude tretirana na korektan način. Ne možemo da dozvolimo da nam odnose sa Moskvom diktira Vašington”, kazao je on.

Sankcije EU Rusiji trebalo bi da budu produžene krajem godine, za šta se zalažu gotovo sve članice EU, iako su neke od njih ozbiljno pogođene kontramerama Moskve, koja je blokirala uvoz prehrambenih proizvoda sa Zapada.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...