Home / SPECIJAL / IZDVOJENO / Kornišoni iz RS odlaze u Njemačku

Kornišoni iz RS odlaze u Njemačku

GRADIŠKA – Kooperanti njemačke Firme “Kune” na području Gradiške, Kozarske Dubice, Novog Grada, Prijedora i Ključa ove sezone su proizveli 800 tona krastavaca kornišona.

Na sastanku sa kooperantima održanom večeras u Novom Gradu direktor ove firme za BiH Harald Fajling rekao je da je na ovom području bilo uključeno 130 kooperanata i da je njih 72, što je više od 55 odsto, ostvarilo proizvodnju veću od četiri tone po dunumu, a da ima proizvođača sa prinosom od 10 tona po dunumu.

“Najbolji proizvođači imaju više od 70 odsto prve klase, a njih oko 25 odsto ima više od 55 odsto prve klase”, rekao je on.

Na području opštine Novi Grad 19 kooperanata imalo je proizvodnju na ukupno 18 dunuma, a proizveli su 71 tonu krastavaca, dok je najbolji prinos u ovoj opštini 5,5 tona po dunumu.

Fajling je rekao da su proizvođači repromaterijal otplaćivali u ratama isporučenim proizvodima.

“Imali su stručnu podršku agronoma koji su ih obilazili na terenu, savjetovali ih telefonski i sms servisom obavještavali o vremenu izvođenja agrotehničkih mjera”, naveo je on.

Otkupna cijena za kilogram prve klase krastavaca iznosila je 1,20 KM, druge 0,50 KM i treće 0,15 KM.

Najavljeno je da će najbolji proizvođači, oni koji su isporučili više od četiri tone, imaju najmanje 55 odsto prve klase i potpišu ugovor za narednu godinu, dobiti ekstra bonus od 0,07 KM za isporučenu prvu klasu.

“Naša firma nije došla ovdje da posluje jednu godinu, već da ostvarimo dugoročnu saradnju kojom ćemo biti zadovoljni i mi i proizvođači”, izjavio je Fajling.

On je rekao da će ovog mjeseca početi prezentacije za narednu sezonu, a proizvođačima je savjetovao da zemljište jesenas pođubre organskim đubrivom kako bi smanjili potrošnju vještačkog, da ostave stubove, žicu i crijeva za navodnjavanje, te da sačuvaju neiskorišteni repromaterijal i da ga adekvatno uskladište do naredne sezone.

Fajling je naveo da je ove godine otkup obavljan na 16 otkupnih stanica i da je planirano da naredne godine na većim otkupnim stanicama budu instalirane mašine za sortiranje.

Stručni saradnik u Odjeljenju za poljoprivredu opštine Novi Grad Bojan Maran je rekao da poljoprivredni proizvođači u Novom Gradu imaju pravo na opštinske podsticaje za proizvodnju kornišona u iznosu od 20 odsto od otkupne cijene.

Nakon što je 23. septembra završen otkup krastvaca kornišona, firma “Kune” organizovala je sastanke sa kooperantima kako bi se sumirali rezultati.

Firma “Kune” kooperaciju je ponudila od ove godine u okviru projekta “Jačanje struktura slabih regiona u BiH”, koji podržava njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i koji će trajati tri godine.

Otkupni centar je u Agro-centru preduzeća “Eko-Bel” u Kozarskoj Dubici, gdje je i predstavništvo njemačke firme za BiH.

(NN, ATV)

Izvor: nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...