Home / MAGAZIN / POSAO / EU Podržala Južni gasni koridor

EU Podržala Južni gasni koridor

RIGA – Učesnici samita EU u Rigi podržali su projekat južnog gasnog koridora koji povezuje rezerve ovog energenta u području Kaspijskog mora sa članicama EU zaobilazeći Rusiju, te početak isporuke Ukrajini iz Mađarske, Poljske i Slovačke.

“Učesnici su istakli potrebu za energetskim tržištima koja dobro funkcionišu sa stabilnim, transparentnim regulatornim okvirom koji je pozitivan prema investitorima, za vladavinom prava i postepenom liberalizacijom tržišta”, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon samita u Rigi.

Takozvani Južni gasni koridor predstavlja sistem cjevovoda, od kojih su neki izgrađeni, a neki su tek u planu, koji će da spoje područje Kaspijskog mora i EU sa zemljama Kavkaza zaobilazeći Rusiju.

Ovaj sistem uključuje gasovode Južni Kavkaz, Trans-Analodiju i Trans- Adrijatik. Koridor prelazi teritorije Azerbejdžana, Gruzije, Turske, Grčke i Albanije.

Južni koridor pojavio se kao zamjena za projekat “Nabuko” koji je bio veoma popularan u prethodnoj deceniji, ali je morao da bude otkazan zbog manjka investicija, podsjeća TASS.

Izvor: nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...