Home / NOVOSTI / SVIJET / Džihadisti uništili antičke statue i skulpture *(VIDEO)

Džihadisti uništili antičke statue i skulpture *(VIDEO)

BAGDAD – Džihadisti Islamske države (IS) objavili su video snimak kako na sjeveru Iraka uništavaju kolekciju statua i skulptura staru nekoliko hiljada godina!

U video poruci prikazani su predmeti neprocjenjive vrijednosti, od kojih su neke prepoznatljivi kao antikviteti iz sedmog vijeka prije nove ere, iz perioda Asirskog kraljevstva, kako ih pripadnici te radikalne islamističke grupe obaraju i lome čekićem.

Muškarac koji je prikazan na snimku rekao je da je to staro iračko kulturno blago uništeno jer promoviše – “idolopoklonstvo”!

“Prorok nam je naložio da se oslobodimo statua i relikvija. Njegovi sljedbenici su uradili isto kada su osvojili zemlje poslije njega”, naveo je isti neidentifikovani muškarac na video snimku, prenijela je agencija Rojters.

Neki uništeni primjerci izgleda potiču iz muzeja antikviteta u sjeverno-iračkom gradu Mosulu koji je džihadisti IS zauzeli u junu prošle godine, naveo je bivši radnik muzeja za britansku agenciju.

UNESCO traži sastanak SB UN

Generalna direktorka UNESCO-a zatražila je danas hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija pošto su džihadisti Islamske države (IS) uništili veliki dio drevne kulturne baštine na sjeveru Iraka.

“Ovaj napad je daleko više od kulturne tragedije – to je takođe bezbjednosni problem pošto pospješuje sektaštvo, nasilni ekstremizam i sukobe u Iraku. Zato sam odmah zatražila od predsjednika Savjeta bezbjednosti da sazove hitan sastanak o zaštiti iračke kulturne baštine kao integralnog elementa bezbjednosti zemlje”, navela je generalna direktorka UNESCO Irina Bokova u saopštenju.

https://www.youtube.com/watch?v=DyzWYRMRyMQ

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Bivši šef diplomatije Maldiva primio mito za priznanje Kosova?

PRIŠTINA – Bivši ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmet Šahed osumnjičen je da je primio mito u iznosu od dva miliona dolara za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski Zeri. Kako navodi ...