Home / MAGAZIN / STIL I ZANIMLJIVOSTI / Društvene mreže, o društvene mreže! Hoćete li biti društvene i u 2015. godini?

Društvene mreže, o društvene mreže! Hoćete li biti društvene i u 2015. godini?

Hoće li upravitelji društvenim mrežama/social media manageri/community manageri (i ostale titule koje još ne znamo prevesti) zbog konstantnih mijena na Facebooku i pada dosega sadržaja ostati bez posla u 2015.? Što nas je iznenadilo u ovoj godini? Čemu da se veselimo, čega da se pribojavamo?

Kao da se svake godine pitamo iste stvari. Naišla sam na tekst star godinu dana koji se pita hoće li social media manageri ostati bez posla zbog promjena na društvenim mrežama, posebice Facebooku, a zaključci autora, Scotta Ayresa, aktualni su i danas:

Predviđam da će bolji alati za izvještavanje kombinirani s većom konkurencijom na news feedu i nižim dosegom postova dovesti do nestanka mnogih slabijih agencija za društvene mreže. Neće se više moći skrivati iza nejasnoća o tome što rade ili nedostatka mjerljivih rezultata. No, mislim da će se stručnjaci za društvene mreže odmaknuti od dosega, broja fanova i lajkova te broja komentara i otići prema klikovima na linkove i prikupljanju informacija o potencijalnim kupcima.

Upravo se o tome i kod nas pisalo u 2014. godini – o tome kako community management kojeg smo do sada poznavali nestaje te kako broj fanova i slične statistike ne moraju uopće biti relevantno mjerilo. Trendovi jasno pokazuju da više nema “lova u mutnom”istraživanje koje smo proveli s portalom MojPosao u ožujku pokazalo je kako se smanjuje potreba za CM-ovima, a povećava za osobama koje uspješno “miksaju” digitalnu komunikaciju i internetski marketing. I LinkedInovo izvješće s kraja godine pokazalo nam je da su poprilično traženi analitičari i oni koji dobro barataju podatcima te SEO i SEM marketingaši, a vidjeli smo da su se pojedine domaće agencije specijalizirane za društvene mreže u ovoj godini rebrandirale u digitalne ili barem digitalno-marketinške.

Trendovi se mijenjaju, no što možemo očekivati u 2015. godini? Još jednom bacamo pogled u kristalnu kuglu i očekujemo…

Kupovinu i slanje novca preko društvenih mreža… Barem donekle

O ovome se govorka godinama i testiraju se razne opcije, ali 2015. bi konačno mogla postati godina u kojoj bismo mogli početi ostvarivati konkretne novčane transakcije putem društvenih mreža. Cijele godine piskaramo o igranju Facebooka i Twittera s ecommerceom, a u sklopu Facebookovog Messengera otkrila se i mogućnost slanja novca prijateljima putem aplikacije. Društvene su mreže odavno prestale biti mjesto gdje se isključivo “družimo” s prijateljima i poznanicima, a uz ovo bi mogle postati, kako navodi Time, online trgovine u kojima se susrećemo s drugim ljudima i nakratko s njima komuniciramo. Kao u lokalnom dućanu kojem sretnete susjede i poznanike te s njima prozborite riječ ili dvije.

A potom ih ogovarate unutar svoja četiri zida, daleko od očiju i ušiju znatiželjnika.

Mobilno i nosivo

Apple Watch 3

Ne može se poreći da nosivi uređaji postaju sve društveniji, a sve nekako gledamo u Apple i njegove pametne satove koji će ove godine konačno doći u prodaju. Kako će oni, a i niz drugih nosivih predmeta, promijeniti način na koji koristimo društvene mreže? Što je s oglašavanjem na tim majušnim ekranima? Hoće li ga uopće biti?

U idućoj godini nećemo se možda konkretno baviti ovim pitanjima, ali svakako će se o njima početi razmišljati.

Nove mreže dolaze i odlaze, hoće li se koja zadržati?

Ello, goodbye. To je otprilike sažetak priče o Ellou, društvenoj mreži bez oglasa koja je prijetila da će s trona svrgnuti i Facebook i sve druge koji su nam “zatrovali” internetske prostore besramnim oglašavanjem. Iako se o Ellou raspravljalo vrlo glasno (i to uglavnom baš na Facebooku), samo tri mjeseca kasnije ove se društvene mreže jedva sjetimo. No, vjerujem da ovo nije posljednja ovakva priča. Korisnici su redovito nezadovoljni nekim novim opcijama koje uvode društvene mreže koje svakodnevno koriste, stoga će uvijek biti prostora da se neki novi igrač ubaci, ali treba imati na umu da su korisnici robovi navika, koliko god vikali da je suprotno, i rado će se vraćati poznatom terenu.

No, postoji područje gdje mjesta za testiranje ima, a to je…

Privatno i u džepu

Svjedočili smo i prvoj kampanji u regiji putem WhatsAppa.

Svjedočili smo i prvoj kampanji u regiji putem WhatsAppa.

Ove se godine vrlo glasno govorilo o privatnosti, a korisnici masovnih društvenih mreža konačno shvaćaju da sadržaj koji dijele baš i nije onako zaštićen kako su mislili da jest. Prvo se dopisivanje s naših zidova i timelinea preselilo u privatne poruke, a potom smo otkrili i neke aplikacije koje obećavaju da dodatno štite našu privatnost, poput WhatsAppa (dok ga nije kupio Facebook) ili Telegrama. Nije nam ni to bilo dosta, pa smo se okrenuli i onima gdje je zaštićen i naš identitet, poput Secreta, Whispera i Yik Yaka. Da s takvim projektima treba biti itekako oprezan, pokazuje slučaj upravo Secreta, ali to ne mijenja činjenicu da se korisnici sve više okreću mobilnim aplikacijama, privatnom i anonimnom dopisivanju.

Da, ovdje nije možda riječ o društvenim mrežama u pravom smislu riječi, ali marketingaši će uvijek migrirati tamo gdje se nalaze njihovi kupci i korisnici. Tako smo ove godine vidjeli prvu kampanju u regiji putem WhatsAppa, a za očekivati je da će ih u 2015. biti još više.

Mičemo se s marketinških margina

Stiglo nam je oglašavanje putem YouTubea i Twittera.

Stiglo nam je oglašavanje putem YouTubea i Twittera.

Konačno smo ove godine u našoj regiji dobili pristup oglašavanju putem YouTubea. Pa i zarađivanju preko ove društvene mreže, barem za glazbenike. Stiglo je i oglašavanje putem Twittera, i to uz prvi službeni Twitter događaj u Zagrebu. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti i geolokacijsko targetiranje putem Facebooka. Dok smo se nekada mjesecima borili za pristup novim uslugama, konačno se problemi rješavaju na lakši način, iako još ima zastajkivanja. Sada sve te nove alate i mogućnosti treba dobro iskoristiti i nagovoriti one koji upravljaju budžetima da se odvaže i “uskoče” u novotarije.

Prisjetimo se i prošlosti

I za kraj, usporedba pregleda 2014. s 2013. godinom, na području društvenih mreža. Idemo redom, kroz svih 13 točki koje smo tada nabrojali. Sve je više preminulih na društvenim mrežama? Danas ih je još više, a sve su češći i posebni servisi namijenjeni u ove svrhe, a ja sam ove godine, zahvaljujući domaćem servisu MemoAngel, naučila da se to ima i ime – Digital Afterlife Services. Myspaceov krah, rast, pivotiranje…? Prekrižimo ga u potpunosti s liste. 🙂 Facebookov Graph Search je i dalje tu, ali odnedavno imamo novost da možemo pretraživati i postove. Opa, pazite što tipkate! 😉

Facebook je dobio novo ruho, ali poput kakve napirlitane djevojke, vjerojatno ga je još nekoliko puta promijenio. Aplikacije se na ovoj mreži i slabije koriste no prije, iako marketingaši tvrde da kvalitetni brendovi i dalje žele kvalitetnu interakciju sa svojim korisnicima – kroz kvalitetne aplikacije. Saga o seobi tinejdžera s Facebooka i dalje nema kraja, ali mlađarija je još uvijek tu.

Spremni na oglase s Pinteresta? Slika: Pinterest blog

Spremni na oglase na Pinterestu?
Slika: Pinterest blog

Foursquare nam je konačno ponudio nešto konkretno – odvojio je Swarm, uslugu za bilježenje lokacija, od glavne aplikacije koja sada služi za pronalazak mjesta… Što se mnogima nije svidjelo, ali drugi su u ovome vidjeli vrlo dobru strategiju, a riječ je o trendu kojeg viđamo kod svih velikih društvenih mreža i servisa – fragmentiranje na više aplikacija. Pinterest još uvijek ne zarađuje… Ova tvrdnja i dalje skoro da stoji, ali od sutra se sve mijenja! Barem tako kažu. 🙂

LinkedIn još nije postao kralj sadržaja, ali i dalje je na dobrom putu, jer je omogućio svim korisnicima objavljivanje tekstova putem njegove društvene mreže. Mobilni svijet sve je ozbiljniji, a i svijet videa – osim na već poznatim platformama, na Facebooku je ova vrsta sadržaja počela itekako dominirati, a algoritam je pomalo prilagođen baš kako bismo vidjeli što više video zapisa u našem news feedu.

Manje titula, više rada. :)

Manje titula, više konkretnog rada. 🙂

Pitanje privatnosti počelo se postavljati u 2013., bilo je vrlo glasno u 2014., a očekujemo isti trend i u nadolazećoj godini. Rascjepkivanju “društvenih” zanimanja još nismo u potpunosti svjedočili, ali ovdje se vraćamo na početak priče – trendovi će se na društvenim mrežama u 2015. mijenjati i konkretizirati, stoga valja biti na to spreman, naoružan znanjem i alatima, bez obzira na titule koje nosite.

U svakom slučaju, društveno-mrežni marketingaši i komunikatori, neka vam 2015. donese što ugodniju komunikaciju s korisnicima, što veće budžete i što veći povrat uloženog za njih! 🙂

Autor:

Izvor: netokracija.com

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...