Home / NOVOSTI / REGIJA / Završen Ministarski savjet OEBS-a u Beogradu

Završen Ministarski savjet OEBS-a u Beogradu

BEOGRAD – U Beogradu je kasno večeras završen 22. Ministarski savjet OEBS-a, na kojem su glavne teme bile borba protiv terorizma, ukrajinska i migrantska kriza, klimatske promjene, kao i rusko-turski spor poslije obaranja ruskog aviona.

Predsjedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u završnom govoru da su tokom sastanka ulagani napori da se postigne konsenzus o brojnim pitanjima, ali da u pojedinim pitanjima to nije bilo moguće.

“I pored toga verujem da je sastanak održan u konstruktivnoj i iskrenoj atmosferi, kao i da će ta atmosfera doprineti da se tokom narednog predsedavanja reše otvorena pitanja i prevaziđu razlike”, kazao je Dačić.

On je dodao da su ministri spoljnih poslova imali niz bilateralnih sastanaka i da se nada da je njihov boravak u Beogradu bio produktivan.

On je podsjetio da je beogradski skup održan u znaku 40 godina od Helsinške povelje, na čijim principima počiva ta organizacija.

Među prijedlozima izjava koje nisu usvojene nalazi se, na primjer, ona u vezi sa slobodom okupljanja, izjašnjavanja i medija.

Ambasadorka Crne Gore pri OEBS Slavica Milačić, u ime svoje i više zemalja, izrazila je žaljenje što kompromis o ovom pitanju nije postignut i izrazila nadu da će se raditi na povećanju bezbjednosti novinara.

Ministarskim savjetom je okončano jednogodišnje predsjedavanje Srbije organizacijom, koje je, prema ocijeni učesnika, bilo veoma uspješno.

Tokom dvodnevnog skupa Beograd je bio diplomatska prestonica Evrope i svijeta, ugostivši 1.700 delegata i 44 šefa diplomatije.

Glavne teme koje su okupirale učesnike bile su prijetnje terorizmom, bezbjednost, migrantska kriza, konflikt u Ukrajini, ali i drugim dijelovima Evrope, kao i novonastalo zaoštravanje odnosa poslije obaranja ruskog aviona iznad granice Turske i Sirije.

Skup je bio prilika za održavanje više bilateralnih susreta, a najveću pažnju domaćih, ali i svjetskih medija, svakako je privukao sastanak šefova diplomatije Rusije i SAD, ali i bilaterala ruskog ministra Sergeja Lavrova sa kolegom iz Turske Mevlutom Čavušogluom, što je bio prvi susret predstavnika dvije države nakon incidenta.

Takođe, skup je bio i prilika za veliki broj bilateralnih susreta srpskog rukovodstva sa zvaničnicima koji su učestvovali na skupu.

Tako je premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, šefom ruske diplomatije Lavrovom, visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, generalnim sekretarom OEBS Lambertom Zanijerom, generalnim sekretarom Savjeta Evrope Tjorbornom Jaglandom, šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom.

Takođe, susreo se sa ministrima spoljnih poslova Austrije, Norveške, Turske i Japana – Sebastijanom Kurcom, Bergeom Brendeom, Mevlutom Čavušogluom i Jođijem Mutom.

I predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se ministrima spoljnih poslova Rusije i Kazahstana, Sergejem Lavrovom i Jarlanom Idirisovom.

Skup je pratilo 500 akreditovanih novinara, fotoreportera i snimatelja, jake mjere bezbjednosti…

Izvor: Nezavisne novine

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...