Home / NOVOSTI / HRONIKA / SAJAM RUKOTVORINA „TRADICIJA I JA“ *(FOTO+VIDEO)

SAJAM RUKOTVORINA „TRADICIJA I JA“ *(FOTO+VIDEO)

FOTO+VIDEO)Sajam rukokotvorina „Tradicija i ja“ otvoren je  03. decembra 2015. godine i trajaće dva dana. Sajam se održava u Srpskom kulturnom centru, a organizator sajma je Turistička organizacija opštine Modriča. Otvaranju Sajma koji se organizuje osmu  godinu  prisustvovali su načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, savjetnik u Ministarstvu trgovine i turizma Aleksandar Đurić, izlagači i brojni gosti iz Modriče i okoline.

Dobrodošlicu prisutnima je poželio načelnik opštine Mladen Krekić  i zvanično otvorio sajam. Manifestaciju su svojim nastupom uveličali mališani Dječijeg obdaništa „Naša radost“ , učenici OŠ “Sveti”, OŠ “Sutjeska” i mlađe članice Etno grupe “Vida”.

“Želimo da tradiciju sačuvamo od zaborava zato se  se sajam i zove “Tradicija i ja”. Danas se ovdje nalazi 34 izlagača a na početku ih je bilo oko 15.  Obzirom da svake godine imamo sve više izlagača i ovaj prostor će nam postati mali. Presrećan sam što se ovoliko izlagača odazvalo, a imamo i jednu gospođu iz Srbije koja je došla da izlaže kod nas. Program smo krenuli sa djecom, jer bez djece nema ni tradicije. Slaviti osam godina nije malo i upravo zato ćemo sutra imati koncert naše sugrađanke Jelene Đurić, koja će pjevati za svoj grad i svoje sugrađane.  Želim ovom prilikom pozvati sve da dođu na koncert jer vjerujem da ćemo uživati” rekao je načelnik Krekić.

“Čuvanje i njegovanje tradicije je jedan od pravih recepata kako treba baštiniti sve ono što  turizam apsorbuje u svom izražajnom obliku. Upravo je Modriča na jedan primjeren način pokazala kako baštini stare rukotvorine, recepture, strukovna udruženja koja mogu da prenesu vrijednosti koje su nas njegovale i čuvale vijekovima unazad i kako da to prezentujemo i nama samim pa zašto ne i turistima. Ovo je jedan lijep povod da mi sami budemo svjesni koju tradiciju imamo i da je kao takvu upakujemo u jedan dopadljiv turistički proizvod koji je danas u formi sajma i koji treba ponuditi nekim tržištima koji će biti nadam se oduševljeni i puni doživljaja kao što sam i ja danas. Jedna izuzetna saradnja, prije svega načelnika opštine i Turističke organizacije, koji na jedan vrlo uspješan način prezentuju sve ono što su naši preci čuvali vijekovima iza nas i upravo prenoseći na ove mlade generacije koje su danas izvele program mogu sa sigurnošću reći da Republika Srpska i Modriča imaju svijetlu budućnost,“ izjavio je Aleksandar Đurić, savjetnik ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Cilj manifestacije je stvaranje etnološkog turističkog proizvoda i povezivanje izrađivača rukotvorina sa potencijalnim tržištem. Izložba je prodajnog karaktera, na kojoj se mogu vidjeti ručno izrađeni proizvodi od vune, stakla, konca, pruća, drveta i drugog. Učešće na sajmu uzela su 34 izlagača iz  Modriče, Banja Luke, Brčkog,  Šamca, Dervente , Teslića i jedan izlagač iz Srbije.

“Ovo je osmi Sajam u organizaciji Turističke organizacije opštine Modriča. Ove godine imamo najveći broj izlagača Kragujevca. Možemo reći da smo jako zadovoljni ovim sajmom. Tokom  dana imamo radionicu kako se izrađuju korpe od starih novina a sutra imamo koncert Etno grupe Vida i Jelene Đurić. Mi težimo da stare zanate podignemo iz zaborava. Ovdje imamo pored vunenih čarapa i tkane stvari koje se tkaju na stanovima, stvari koje žene ručno vezu, tapiserije, ikone u drvetu i druge stvari koje su izložene,” izjavila je Aleksandra Tošanović, direktorica Turističke organizacije opštine Modriča.

U sklopu manifestacije 04. decembra 2015. godine u 20 časova održaće se koncert na kome nastupaju Jelena Đurić i Etno grupa „Vida“ Modriča.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu gornjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Isti je naš rad, tj. modričainfo PRODUKCIJE. Takođe dodajemo i naš album slika.

 

I na kraju prilažemo video sa TVK3 kao dopunu informacije.

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...