Home / NOVOSTI / REGIJA / Vučić: Otvaranje poglavlja zavisi od Brisela

Vučić: Otvaranje poglavlja zavisi od Brisela

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je članstvo u EU strateški cilj ove zemlje te da se nada da će najkasnije u septembru biti otvorena prva pregovaračka poglavlja, ali da je ta odluka na Briselu.

“Ne bih licitirao o tome kada će biti otvorena prva poglavlja, danas sam rekao da očekujem u junu, najkasnije u septembru, ali od nas malo toga zavisi, to je pitanje za zemlje članice EU i za Brisel na koje oni moraju da daju odgovor”, poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

On je rekao da Srbija nikoga ni za šta neće moliti, da ona ima svoj strateški cilj, ali da je obaveza srpske vlade da poštuje dostojanstvo srpskog naroda.

“Zato ćemo odgovornim radom pokušati da dobijemo poverenje briselskih institucija i zemalja članica”, rekao je premijer Srbije.

Vučić je naglasio da će srpska strana učiniti sve da bude riješeno pitanje srpske zajednice na Kosovu i Metohiji kako bi se srpskom narodu obezbijedila jasnija budućnost.

On je podsjetio da je Vlada Srbije mnogo uradila na ekonomskom planu i da joj u tom segmentu niko ne može ništa zamjeriti, ali i da je osigurala političku stabilnost u regionu, nastavila dijalog sa Prištinom, završila skrining procese dobrim rezultatima.

Vučić je najavio da će 18. maja na sastanku “Prijatelja Srbije” u Briselu dodatno obrazložiti pozicije Srbije.

On je zahvalio Hanu za ozbiljan pristup, te fer i korektan odnos prema Srbiji.

Vučić je evropskom komesaru predao akcione planove za poglavlja 23 i 24.

Han uvjeren da je vlada posvećena putu u EU

Evropski komesar Johanes Han izjavio je večeras da je važno postići napredak u dijalogu Beogarad i Prištine i da ukoliko toga bude nije nevjerovatno da se može početi sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja ove godine.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare izrazio uvjerenje da je pristupanje EU ključni strateški cilj vlade i da je ona tome apsolutno posvećena.

Han je rekao da je razgovarao i sa zemljama članicama kako se mogu ostvariti ciljevi, da ima i dalje nekih pitanja i uslova ali da je ubijeđen da oni mogu biti prevaziđeni i ispunjeni.

“Apsolutno je važno da nastavimo dijalog Beograda i Prištine i apsolutno je važno imati konkretne rezultate. Ukoliko to bude slučaj mislim da nije nevjerovatno da možemo početi sa otvaranjem poglavlja ove godine” rekao je on.

Kako je objasnio, postoji zajedničko opredeljenje u državama članicama EU da se prvo počne sa poglavljima u vezi vladavine prava, odnosno poglavljima 23 i 24, i naznačio da je vidljivo da postoji jasna veza između vladavine prava i privlačnosti zemlje za investicije.

“Još uvjek postoji dosta potencijala…prilično sam siguran da ono što preduzimaju vlada i parlament može doprinijeti privlačenju investitora. Predstoji dug put ali mislim da ukoliko smo svi posvećeni da možemo imati uspešan zajednički put”, rekao je Han.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...