Home / NOVOSTI / HRONIKA / 23 godine od stradanja Srba u Odžaku

23 godine od stradanja Srba u Odžaku

VUKOSAVLJE – Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima i civilima u Vukosavlju je danas obilježeno 23 godine od stradanja Srba sa područja opštine Odžak.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja logoraša “Odžak `92” Milan Miletić rekao je da ni 23 godine nakon stradanja, Srbi nisu zadovoljni brojem procesuiranih lica i visinom kazne za zločine nad 1.300 civila sa odžačkog područja, koji su zarobljeni i zatvoreni u logore u osnovnoj školi i fabrici “Strolit” u Odžaku, od kojih je 62 smrtno stradalo.

– Dobro je da su tri zločinca osuđena na ukupno 28,5 godina zatvora i da su u toku sudski procesi protiv šest lica – rekao je Miletić.

On je naglasio da odžački Srbi napokon dobijaju potvrdu da je i nad njima počinjen zločin i da “Srbi u BiH nisu jedini zločinci”.

Obilježavanju 23 godine od zločina prisutvovala je i Marita Lešić iz Odžaka, danas nastanjena u Vukosavlju.

– Sa 17 godina, koliko sam imala 8. maja 1992. godine i sinom, bebom, od pet mjeseci i 22 dana, bila sam zatvorena u logoru u Osnovnoj školi u Odžaku – navela je Lešićeva i istakla da su i danas jake emocije i mučno sjećanje na brojne torture, među kojima i seksulano zlostavljanje, koje je pretpjela.

Lešićeva je rekla da je nekoliko puta svjedočila protiv počinilaca zločina i će se odazvati pozivu za svjedočenje i zloglasnoj grupi “Vatreni konji” protiv kojih je sudski proces u toku.

Iako je postojao dogovor između posmatrača tadašnje evropske zajednice, kriznih štabova Odžak i srpskih sela da Srbi budu propušteni na slobodnu srpsku teritoriju, to se nije dogodilo.

Srpske žene, djevojke i djevojčice bile su silovane. Najmlađa žrtva silovanja imala je 10, a najstarija 60 godina.

Logori u Odžaku bili su pod komandom 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća odbrane.

Srbi sa područja opštine Odžak, nakon što je njenu teritoriju 15. jula 1992. godine oslobodila Vojska Republike Srpske, premješteni su u druge logore. Bili su zatočeni u ukupno 16 logora – 11 u BiH i pet na teritoriji Hrvatske, među kojima su Lora, zatvor u Puli, Kerestinac kod Zagreba.

Posljednji logoraš sa područja odžačke opštine razmijenjen je 26. maja 1993. godine u LJubuškom.

Za zločine nad nedužnim srpskim civilima u odžačkim logorima do sada su pravosnažno osuđeni Ferid Halilović na 15 godina zatvora, Albina Terzić na 3,5 godine, a izrečena je i prvostepena presuda Josipu Toliću na zatvorsku kaznu od 10 godina.

Za seksualno zlostavljanje Srpkinja sudi se petorici bivših pripadnika jedinice “Vatreni konji” pred Sudom BiH, a protiv stražara u logoru u osnovnoj školi u Odžaku Rešada Mujkića u Kantonalnom sudu u Tuzli.

U odnosu na prethodne godine, ove godine je iz bezbjednosnih razloga početak stradanja Srba u Odžaku 1992. godine obilježen samo u Vukosavlju.

Rukovodstvo Udruženja logošara “Odžak `92”, organizator manifestacije, procijenio je da bi bezbjednost učesnika obilježavana u Odžaku mogla biti ugrožena zbog prošlogodišnjeg hapšenja pripadnika grupe `Vatreni konji` i izrečene presude Josipu Toliću.

Cvijeće na spomenik položio je zamjenik načelnika Vukosavlja Božo Mišić, delegacija Skupštine opštine Vukosvlje, predstanici političkih partija i Boračke organizacije Vukosavlje.

Izvor: Glas regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...