Home / NOVOSTI / REGIJA / Unmik zataškao trgovinu ljudskim organima

Unmik zataškao trgovinu ljudskim organima

Misija Unmika na Kosovu i Metohiji nije sprovela efikasnu istragu u slučajevima trgovine ljudskim organima, navodi se u najnovijem izvještaju Savjetodavne komisije za ljudska prava UN.

S tim u vezi se posebno pominje slučaj nestanka Zlatka Antića , kidnapovanog u Prizrenu 1999. godine, saznaju frankfurtske “Vesti”.

“Od samog početka bilo je očiglednih nedostataka u sprovođenju istrage. Za razliku od drugih slučajeva nestanka, u ovom je postojao očevidac, a umjesto da proaktivno prati tragove, Unmik policija je januara 2004. procijenila da nije dostupan nijedan dokaz i stavila predmet `na čekanje`”, navodi Savjetodavna komisija za ljudska prava.

Ime Zlatka Antića se pominje u dokumentu proslijeđenom Haškom tribunalu, u kome se nalazi sažetak podataka u vezi sa sumnjom na umiješanost OVK u krug trgovine ljudima između Kosova i Albanije,  s ciljem prinudne prostitucije i trgovine organima.

Antić je bio među zarobljenicima koji su odvedeni i držani u ilegalnim zatvorima na sjeveru Albanije, jula ili početkom avgusta 1999. godine, radi trgovine organima.

Međutim, u istražnim spisima Unmika nema ni naznake da je tako važna informacija dostavljena osobama koje su istraživale slučaj nestanka Antića, niti da je ta misija sprovela bilo kakvu aktivnost kako  bi dodatno istražila najteže optužbe, osim što je informaciju proslijedila Hagu.

Savjetodavna komisija za ljudska prava UN izrazila je ozbiljnu zabrinutost, jer je uloženo tako malo napora da se istraži i primijeni pravo na istinu u vezi sa ovim navodima.

U posljednja tri mjeseca Savjetodavna komisija UN donijela je 18 mišljenja u 31 slučaju, i u svim, konstatovala propust u istrazi Unmika.

Komisija od Misije Unmika traži da prizna odgovornost i da se izvini i rodbini petočlane porodice Darinke i Nedeljka Šutakovića, koji su zajedno sa trojicom sinova Radovanom /10/, Đorđem /16/ i Aleksandrom /18/, komšijama Milenkom Kabašom, Mićom i Radmilom Petrović kidnapovani iz zgrade u kojoj su svi zajedno živjeli u Đakovici.

Do istih zaključaka Komisija je došla i u slučaju nestanka Radovana Račića u selu Ramoc u opštini Đakovica, Ljubimirke Đurić iz Istoka, Svetislava Jakšića i Radeta Budimira iz Prištine, Slobodana Vujačića, Luke Petrušića i Radmile Petrušić u selu Pećka Banja.

Isti zaključci su doneseni i u slučaju nestanka Radota Gojkovića iz Peći, Mlađana Mavrića iz Velike Hoče, Dušana Andrejevića iz Lipljana, Dragana Stevanovića, Milosava i Sultane Šmigić iz Leočine i muškarca čiji su inicijali Lj.B. za koga se sumnja da su ga pripadnici OVK kidnapovali 1998. godine, a zatim ga zatvorili u kamp Bondstil, pišu “Vesti”

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

HRVATSKA ŠUTI, A EUROPU NIJE BRIGA Erdoğan želi obnoviti političku hegemoniju Turske u BiH, a glavni mu je oslonac vazalna dinastija Izetbegović

Turska vlast zagovara političko preuređenje BiH, osobito bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina, koja bi se odmah pokazala kao jasna bošnjačka većina Prije više ...